Sport
KRAJ AGONIJE NK OSIJEK

Više nema prepreka za ulazak
Meszarosa i Meštrovića u Gradski vrt!
Objavljeno 9. veljače, 2016.
Dopuštenje za realizaciju transakcije mora još samo dati Ministarstvo financija RH

Odbor vjerovnika IPK d.o.o. u stečaju jučer je bez primjedbi prihvatio ponudu mađarsko-hrvatskog poduzetničkog tandema Meszaros-Meštrović za kupnju 9,7 posto dionica NK Osijek.

To je bio posljednji korak u stjecanju 90-postotnog vlasničkog udjela u NK Osijek mađarsko-hrvatskog partnerstva. Podsjećamo, već su ranije na prodaju svojih dionica pristali Grad Osijek (46,6 posto), Gradska banka (29,1 posto) te JP Vodovod Osijek (5,7 posto). Time je postupak promjene vlasničke strukture koji bi NK Osijeku trebao donijeti kraj trogodišnje agonije u kojoj je klub stalno hodao po rubu likvidacije stigao na rub uspješnog okončanja.

Prije dva tjedna isti taj Odbor vjerovnika IPK upozorio je na određene propuste u uvjetima natječaja i odbio je prihvatiti ponudu, što je izazvalo burne reakcije i gradonačelnika Ivana Vrkića i navijača NK Osijek. U prvi mah se činilo kako će vjerojatno posljednji pokušaj prodaje NK Osijek propasti, ali ubrzo se razjasnilo kako se radi tek o proceduralnoj pogrešci u određivanju cijene dionica. S obzirom na to da su četiri subjekta nastupila u zajedničkom javnom natječaju, cijena dionice trebala bi biti ista za sve, a što se u ponudi mađarsko-hrvatskog partnerstva nije očitovalo. Taj je nedostatak sad ispravljen, pa Odbor vjerovnika IPK d.o.o. u stečaju ovaj put nije imao nikakvih primjedbi i jednoglasno je prihvatio ponuđene uvjete. Na kraju proizlazi kako su subjekti dobili 0,18 kuna po dionici. Grad Osijek je, dakle, za svoj paket od 46,6 posto dobio 100.000 kuna, Gradska banka za 29,1 posto 62.500 kuna, a IPK d.o.o. za 9,7 posto 20.900 kuna, te Vodovod Osijek 12.200 kuna za 5,7 posto dionica. U te ponude kod Gradske banke, IPK d.o.o. i Vodovoda bila su uključena i dodatna sredstva kojima su novi vlasnici otkupili i dugovanja iz predstečajne nagodbe. Uglavnom, time su svi preduvjeti za potpisivanje ugovora o prijenosu vlasništva nad NK Osijek ispunjeni, ali ostaju još neke formalnosti. Stečajna upraviteljica IPK d.o.o. Edita Đurkin dužna je o odluci Odbora vjerovnika obavijestiti stečajnog suca i Trgovački sud u Osijeku koji će dalje postupati po proceduri koja ne bi trebala ugroziti posao. Na kraju, dopuštenje za konačnu realizaciju transakcije mora dati i Ministarstvo financija RH jer je riječ o poslu kojem se prodaje više od 25 posto dionica nekog subjekta.

No, sada više gotovo nitko ne dvoji kako će kupoprodaja NK Osijek biti uspješno okončana. Tomu u prilog ide i činjenica kako se za petak priprema promocija novih vlasnika. U Osijeku bi se, u društvu Ivana Meštrovića, trebao pojaviti i Lorinc Meszaros, a tada bismo i iz prve ruke konačno trebali saznati kakvi su planovi novih vlasnika. No, treba reći kako oni ni sve ovo vrijeme dok je trajao taj tromi i teški proces kupoprodaje nisu sjedili skrštenih ruku. Intervenirali su s financijskom pomoći oko isplate plaća, a već su angažirali i dva igračka pojačanja, Aljošu Vojnovića i Josipa Kneževića. To je jako dobra najava njihovih ambicija. No, pravi posao tek sad ih čeka jer NK Osijek treba temeljito renovirati. Za taj će posao trebati još više strpljenja i mudrosti negoli je bilo potrebno u procesu stjecanja 90-postotnog vlasništva nad klubom.

Dalibor KELER

PRIMOPREDAJA

svečanost primopredaje održat će se u petak u hotelu osijek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike