Sport
OSJEČKI REGIONALNI CENTAR ZA NOGOMETAŠICE

Juhas: Nije lako zbog predrasuda
nagovoriti djevojčice na nogomet
Objavljeno 10. veljače, 2016.

OSIJEK - Prije nešto manje od tri godine, točnije 1. lipnja 2013., krovna je nogometna državna organizacija utemeljila pet državnih regionalnih centara koji se bave regrutiranjem i učenjem abacede djevojčica koje bi se željele baviti tim sportom. Ta je aktivnost dio akcijskog plana u kojem se HNS bavi ženskom problematikom, odnosno kako to unaprijediti i prilagoditi za neposredno vrijeme buduće. Već sljedeće godine profesionalni klubovi morat će imati, osim svih kategorija mladeži, i žensku natjecateljsku ekipu, tako da će trebati doista mnogo kadrova proizvesti kako bi se zadovoljile potrebe. U tom je kontekstu kvaliteta sporedna, ali nastavili se zacrtanim planom, izvjesno je da će ona biti na znatno višoj razini od trenutačne.

Osijek hrvatska perjanica

Najbolji se hrvatski nogomet igra u Osijeku pa je na tim postavkama logično da i taj slavonski regionalni centar prednjači u odnosu na ostala četiri. Iako, nedvojbeno, s ekonomski manjom podlogom, ali su u Osijeku organizacijski znatno ispred ostalih pa stoga nije iznenađenje da je ta istoimena ženska ekipa popularnih “zečica” nedodirljiva u državnoj konkurenciji regrutiravši u svojim redovima čak deset A reprezentativki. Njih vodi klupski trener Zvonimir Kolak koji je uključen i u rad Slavonskog, odnosno osječkog regionalnog centra, zajedno sa svojim suradnikom Dejanom Bergerom te aktivnim igračicama Majom Joščak i Izabelom Lojnom, koje su demonstratorice, ali i uzor budućim nogometašicama. One dolaze s krajnjeg istoka Hrvatske, dok je, za sada, brodski i požeški bazen nezastupljen ponajprije zbog udaljenosti, iako i u tim sredinama postoji zanimanje. S djevojčicama radi i Branka Juhas koja je instruktor HNS-a za ženski nogomet, a povjereno joj je neposredno provođenje toga prilično ambicioznog i zahtjevnog programa:

- Nije doista lako ni iz čega, bez određene tradicije i uz predrasude nagovoriti djevojčice na organizirane trenažne aktivnosti nakon kojih bi dobili kvalitetu sposobnu za igranje na višoj državnoj, odnosno međunarodnoj razini - uvodno će ta Baranjka koja je uz ženski nogomet, praktički, od uspostave naše države pa je stoga itekako upućena u kompletnu problematiku.

- Izvjesno je da je nama u Osijeku lakše pokrenuti te aktivnosti u odnosu na ostale dijelove države gdje ne stanuje takva kvaliteta poput osječke, ali koja nije došla slučajno, a ni preko noći. Radi se doista mukotrpno i istrajno pa je i izrasla plejada igračica koje dostojno zastupaju klub i Hrvatsku, a stoga su dobar putokaz djevojčicama koje bi željele njihovim stopama. Stoga su omiljene na treninzima kada polaznicama centra pokazuju stečene vještine - zadovoljno će Juhas o aktivnostima koje se odvijaju tijekom cijele godine i tri do četiri puta tjedno.

Međunarodne aktivnosti

Zadovoljavajući je i broj polaznica, o čemu je instruktorica HNS-a u nastavku govorila:

- U procesu imamo 30 stalnih članica i još 15-ak u prosjeku dolaze i odlaze, a želja je da ih imamo više jer je tada, logično, veća mogućnost proizvesti prvoligašku kvalitetu. To je krajnji cilj, ali ne i imperativ, jer je ipak primarno imati mladež organizirano okupljenu u klubovima nego na drugim mjestima. Imamo formirane tri ekipe, U-8, U-10 i U-12 od kojih su starije dvije natjecateljske u okviru Lige mladeži NS Osijek gdje su im protivnici dječaci. Zadovoljstvo nam je što uspijemo dovesti djevojčice iz Baranje, vinkovačkog i vukovarskog kraja, dok će za one iz zapadnog dijela Slavonije trebati nešto više od aktulanih mogućnosti. Imamo znatnu potporu čelnih ljudi HNS-a od kojih bih istaknula našeg sugrađanina i predsjednika Komisije za ženski nogomet Darka Kolesarića, koji čini goleme napore kako bi se statusno približili muškarcima. Rad nije ostao nezapažen pa nas često pozivaju na prigodne turnire gdje odigramo revijalne susrete, a ima već nekoliko i u našoj konkurenciji. Prošloga smo mjeseca, tako, gostovale u Zagrebu na Agramovom međunarodnom turniru, a sljedećeg ćemo u slovensko Radomlje s U-11 i U-12 ekipama. To će biti dobar uvod u turnir regionalnih centara koji HNS-a organizira u Puli 30. i 31. ožujka, a gdje ćemo najbolje vidjeti dokle smo svi skupa došli - zaključila je Juhas, zadovoljna do sada ostvarenim i svjesna koliki je posao pred njima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike