Novosti
ZAJEDNICA POVRATNIKA OSJEČKE ŽUPANIJE

Mladim obiteljima treba osigurati krov nad glavom
Objavljeno 10. veljače, 2016.

O stambenom zbrinjavanju mladih obitelji na ratom stradalim područjima te problemima legalizacije kuća iz programa organizirane obnove V. i VI. kategorije oštećenja, razgovarali su u Belom Manastiru članovi osječko-baranjskog dijela Zajednice povratnika Hrvatske.

- Mladi su temelj opstanka i gospodarskog razvoja ratom stradalih područja. No, u protekle četiri godine o njima se nije vodilo računa, osobito na istoku Hrvatske - istaknuo je Branko Pek, predsjednik ZP OBŽ-a, naglasivši kako je jedan od uvjeta ostanka mladih i obrazovanih - krov nad glavom. Dodao je kako postoji nekoliko modela stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.

- Riječ je o dodjeli useljivih stanova u najam, dodjeli oštećenih kuća uz pomoć za adaptaciju ili dodjela građevnog materijala i parcela za vlastitu gradnju, što je u ovoj županiji prije desetak godina davalo odlične rezultate - kaže Pek, napominjući kako se u protekle četiri godine s tim programom stalo jer Vlada nije imala sluha. Stoga, istaknuo je Pek, od nove Vlade očekuju dovoljnu dozu sluha za dijelove Hrvatske koji su najteže stradali u Domovinskom ratu. Josip Kompanović, predsjednik ZPH, podsjetio je, pak, kako su odluke bivšeg ministra Branka Grčića dovele do zaustavljanja programa stambenog zbrinjavanja jer su poslovi, ranije objedinjeni u jednom ministarstvu, razdijeljeni na Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, urede državne uprave u županijama te na jedinice lokalne samouprave.

- Tako je došlo do situacije da su se dvije godine samo prenosili dokumenti iz arhiva regionalnih ureda za prognanike i izbjeglice na urede državne uprave. U zadnjoj godini mandata konačno se počeo na kapaljku dodjeljivati materijal, tako da je za Osječko-baranjsku županiju odobreno samo nekoliko paketa građevnog materijala, a potrebe su goleme - tvrdi Kompanović, napominjući kako je zahtjeva puno u cijeloj istočnoj Hrvatskoj, a osobito u Vukovaru.

ZPH predlaže ukidanje DUOSZ-a, objedinjavanje poslova u Ministarstvu regionalnog razvoja te osnivanje Uprave pri ministarstvu koja će se temeljito baviti poslovima stambenog zbrinjavanja.I.Getto

Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament