Novosti
VOJNA INDUSTRIJA U PLUSU

Hrvatska izvezla oružje i vojnu
opremu vrijedne milijardu i pol kuna
Objavljeno 9. veljače, 2016.
Najznačajnije izvozno tržište je SAD

Hrvatska je lani izvezla oružja i vojne opreme te usluga u vrijednosti oko 1,5 milijardi kuna, što je približno na razini 2014., koja je bila i izuzetno uspješna godina za domaće proizvođače.

- Prema neslužbenim podacima, vrijednost potpisanih izvoznih ugovora u 2015. godini na razini je izvoza u 2014. godini i iznosi oko 1,5 milijardi kuna. Najznačajnije izvozno tržište je SAD, gdje je najveća vrijednost potpisanih ugovora za izvoz pištolja i održavanje vojnih brodova - navode iz Agencije Alan u odgovoru na upit našeg lista.

Predstavljanje proizvoda

Za usporedbu valja reći kako je izvoz oružja i različite vojne opreme, kao i usluga u 2013. godini iznosio 1,1 milijardu kuna.

Iz Alana navode kako su hrvatski proizvođači u 2015. izvozili u Albaniju, Australiju, Austriju, Azerbajdžan, BiH, Belgiju, Bugarsku, Češku, Čile, Dansku, Francusku, Grčku, Italiju, Indoneziju, Irak, JAR, Kamerun, Keniju, Kolumbiju, Kosovo, Kuvajt, Litvu, Luksemburg, Mađarsku, Maltu, Makedoniju, Maleziju, Novi Zeland, Njemačku, Pakistan, Peru, Poljsku, Rumunjsku, SAD, Saudijsku Arabiju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Švicarsku, Togo, Tursku, Tunis, Ujedinjene Arapske Emirate i Ukrajinu.

I u ovoj godini u toj agenciji pripremaju predstavljanje hrvatskih proizvoda za inozemne naručitelje. U sklopu promidžbenih aktivnosti za 2016. planirano je sudjelovanje na međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme Eurosatory, koja se održava u Parizu.

Izuzetne proizvodne i izvozne rezultate ima karlovački HS Produkt koji je u proteklih 15-ak godina izrastao u respektabilnog svjetskog proizvođača oružja, posebice pištolja. Godišnje ta tvrtka izvozi i do pola milijuna pištolja, najvećim dijelom u SAD. No, u posljednje vrijeme ta tvrtka sve bolje poslovne rezultate ostvaruje s jurišnom puškom VHS, kojom su u različitim inačicama opremeljene Oružane snage Republike Hrvatske, a dio završava na inozemnim tržištima.

Visoki kriteriji kvalitete

Gotovo je impresivan razvoj HS Produkta od 2001. godine, kada je karlovački proizvođač potpisao ugovor s američkom kompanijom Springfield Inc., koja je postala generalni zastupnik HS Produkta za sjevernoameričko tržište. Hrvatski pištolji ispunili su visoke kriterije kvalitete te se njima oprema američka policija, vojska te pripadnici FBI-a. Kako hrvatski proizvođač navodi na svojoj internet-stranici, “od početka suradnje s navedenim poslovnim partnerom, HS Produkt bilježi najveći rast prodaje pištolja u svijetu, a Springfield ostvaruje najveći uvoz pištolja jedne tvornice u povijesti SAD-a.” Navodi se kako HS Produkt 95 posto svog izvoza ostvaruje na tržište SAD-a, a pištolj HS Produkta proglašavan je pištoljem godine u SAD-u u 2003., 2006., 2009 i 2013. godini. Ta tvrtka ima i svoj NATO kodni broj, što znači da proizvodi - pištolji i jurišne puške - imaju ravnopravan status u sustavu oružja koje koriste zemlje članice NATO-a.

Vrijedni hrvatski izvozni proizvodi su i strojevi i oprema za razminiranje koje proizvodi DOK-ing. Svjetski uspjeh postiže i tvrtka Šestan-Busch iz Preloga u Međimurju, sa svojim zaštitnim kacigama koje izvozi u više od 40 zemalja cijelog svijeta. Hrvatska proizvodi i snajpere, bacače granata, streljivo, vojnu odjeću i obuću, pruža usluge održavanja i remonta opreme i plovila ili obuke pripadnika različitih postrojbi drugih zemalja. Domaća brodogradilišta već su sudjelovala u gradnji različitih vojnih i policijskih brodova za inozemne naručitelje, dok su pojedine hrvatske informatičke tvrtke, poput INSig2, igradile uspješne poslove unutar NATO-a. Jasno, mnogo tih poslova hrvatskim se proizvođačima otvorilo velikim dijelom zahvaljujući ulasku Hrvatske u NATO.

Igor MIKULIĆ
HRVATSKE JURIŠNE PUŠKE NA SNIMKAMA IZ IRAKA

Hrvatske jurišne puške VHS-2 često se može vidjeti na snimkama borbi u Iraku, u kojima sudjeluju provladine snage naoružane upravo tom suvremenom puškom. Neke od tih snimki prenosi specijalizirani neprofitni portal Obris.org. Naime, karlovačka tvrtka HS Produkt za prošlu je godinu, kako prenosi Obris.org, imala ugovor o isporuci deset tisuća tih pušaka oružanim snagama Iraka. U tu je nestabilnu zemlju HS Produkt već prije izvozio pištolje kojima je opremana iračka policija. No, osim naoružanja iračke oružane snage opremljene su i kacigama iz Hrvatske. Tvrtka Šestan-Busch lani je potpisala ugovor s Irakom o isporuci čak 160.000 kaciga.

IMPRESIVAN

JE RAZVOJ KARLOVAČKE TVRTKE HS PRODUKT

Najčitanije iz rubrike