Regija
BARANJSKO PETROVO SELO

Buše zapalile baraku
bivšeg ministra Crnoje
Objavljeno 10. veljače, 2016.

Već tri dana u Baranjskom Petrovom Selu živi se naopako: ustaje se nakon podneva, kada kreće spremanje i maskiranje za pokladnu povorku u poslijepodnevnim satima, a nakon toga veselje i zabava navečer u društvenom domu.

Na spavanje se odlazi pred jutro, tako su zapravo prijepodnevni sati najspokojnije doba dana. Razlog ove promjene bioritma brojnih Petaraca su, naravno, tradicionalne Petaračke buše - najveća pokladna manifestacija u ovom dijelu Slavonije i Baranje koja je započela u nedjelju, 31. siječnja, Malim bušama, a protegnula se i na puna tri dana prije službenog početka korizme: nedjelju, ponedjeljak i utorak.

Nedjelja je u ovom selu tradicionalno rezervirana za Lipe buše - dan kada Petarcima u goste dolaze i brojni KUD-ovi iz svih dijelova Slavonije i Baranje i kada uz pjesmu i ples s najljepšim uresima prolaze selom pjevajući i plešući uz prigodan program u društvenom domu. Drugi dan je poznat kao početak Strašnih buša u kojem se organizira svatovska ili pogrebna povorka, a treći je dan vrijeme kada se okupi najveći broj maskiranih sudionika i posjetitelja. Jučer je veliki broj okupljenih posjetitelja istinski uživao u etnosajmu, tradicionalnim delicijama poput vola na ražnju koji se vrtio od ranog jutra, mimohodu bušarske povorke seoskim ulicama te scenariju čitanja “vrapca” i spaljivanju “fašnika”. Ovaj put to je bila baraka bivšeg ministra Crnoje te razni likovi šarolike nam političke scene!

Poslije velike lomače u središtu sela, maskirana se povorka preselila u društveni dom gdje je uz “Treću smjenu”, Ceciliju i “Garave” nastavljena “Bušarska zabava”.

Lidija ANIČIĆ
DAN KADA JE SVE DOPUŠTENO

Zanimljivo je naglasiti da za ovu prigodu postoji nepisano pravilo kako sudionici Buša svaki dan moraju biti maskirani drugačije nego prethodnog dana. Kostim i maska nerijetko se skrivaju čak i od članova obitelji kako bi buša bila što originalnija i neprepoznatljivija te kako bi iznenađenje bilo veće. Tako su se na jednom mjestu mogli pronaći klauni i pauni, časne sestre i svećenici, vile i krampusi, svakojaka (ne)zamisliva strašila, životinje i likovi iz crtića čije su maske nosili sudionici od 15 do 75 godina, koji u vrijeme Buša redovito uzimaju godišnji odmor ne bi li potpuno uživali u danima u godini kada je sve - dopušteno!

Najčitanije iz rubrike