Ekonomija
ISTJEČE ROK

Ministar Romić od Europske komisije zatražio odgodu rješavanja problema sa šećerom
Objavljeno 10. veljače, 2016.

M inistar poljoprivrede Davor Romić najavio je kako će od Europske komisije zatražiti produljenje roka za rješavanje pitanja prekomjernih zaliha šećera, koji službeno ističe 31. ožujka 2016. godine.

Preostali rok od 60 dana nije dovoljan da se ispuni obveza Republike Hrvatske, stoga će ministar Romić Europskoj komisiji uputiti zahtjev za produljenje tog roka za najmanje četiri mjeseca.

Obvezu uklanjanja prekomjernih zaliha šećera Hrvatska je preuzela Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji. Riječ je o utvrđenoj količini od 37.138 tona šećera koju bi Hrvatska trebala izvesti izvan tržišta EU-a, odnosno u zemlje nečlanice. Ako se ne regulira ta obveza, Hrvatska bi trebala platiti naknadu od 16,7 milijuna eura.

Hrvatska je Vlada u ožujku prošle godine na prijedlog Ministarstva poljoprivrede sastavila listu od 134 poduzeća i obrtnika, na koje je prebačena odgovornost za izvoz prekomjernih količina šećera. Na te je subjekte i raspodijeljena količina od 37 tisuća tona šećera, pri čemu je najveći dio, čak 27.355 tona “dodijeljen” Tvornici šećera Osijek. No, na listi su se “visoko plasirane” našle i mnoge prehrambene, tvrtke poput Koestlina, s obvezom izvoza 1282 tone šećera, Podravke s “viškom” od 1167 tona, Cedevita s 1013 tona, Kraša s 919 tona, Dukata i Leda te osječke Karoline na koju je Ministarstvo prebacilo obvezu zbrinjavanja 542 tone zaliha šećera.

Proizvođači i prerađivači šećera s liste odmah po njezinom donošenju reagirali su tražeći objašnjenje na osnovu kojih kriterija je uopće razdijeljena sporna zaliha šećera. Primjerice, iz osječke Karoline su dokazali kako je njima nerealno “razrezan” višak šećera od 542 tone. Ta količina je čak tri i pol puta veća od ukupne zalihe šećera koju je Karolina imala u trenutku ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013. godine, i to u svim oblicima, kao sirovine ili ugrađenog u proizvode. Odgovor Vlade došao je u travnju u obliku stavljanja izvan snage odluke i liste, uz obrazloženje da će lista ići na doradu. Međutim čitava priča tu je i zaustavljena, a problem nije riješen.

Sadašnji ministar poljoprivrede Romić drži da će se uz odgodu od najmanje četiri mjeseca za “zbrinjavanje” viška šećera moći pripremiti sve nužne radnje kako bi se izvršila hrvatska obveza prema Uniji. Ministar drži da bi se za to vrijeme mogao osigurati dodatan prostor za pronalazak najpovoljnijeg rješenja ovog pitanja.

Igor MIKULIĆ
U osječkoj šećerani žele dužu odgodu za rješenje problema

Predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek Damir Rogulja kazao nam je jučer kako drži da je traženi rok od četiri mjeseca odgode za rješenje pitanja spornih zaliha šećera zapravo prekratak. On drži da bi ministar trebao tražiti odgodu od najmanje šest ili devet mjeseci, odnosno do kraja godine. “I dalje smo stajališta da špekulativne zalihe ne postoje. Od ministra tražimo ono što najmanje može učiniti, a to je da zatraži odgodu za obvezu izvoza tog šećera najmanje do početka rujna, odnosno početka kampanje, ili do kraja godine, kada budemo imali pokazatelje o proizvodnji šećera”, kazao nam je Rogulja. Cijena šećera u zemljama nečlanicama je i stotinu eura niža nego u EU, tako da taj izvoz donosi financijski gubitak.

16,7

milijuna eura kazne trebala bi Hrvatska platiti ako višak šećera ne izveze izvan tržišta EU-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike