Regija
PSS DESTINACIJA “MOJA LIJEPA SLAVONIJA KRAJ SAVE”

“Regoči” izradili suvenire od
školjki i kamenčića s Poloja
Objavljeno 9. veljače, 2016.
Uz Slavonski Brod, Novu Gradišku i Županju, u projektu je 17 općina

ŽUPANJA – Ministarstvo turizma pokrenulo je u rujnu 2014. godine pilot-projekt programa “Hrvatska 365” s osnovnim ciljem boljeg korištenja resursa u vrijeme predsezone i posezone i prikazivanja Hrvatske koja nije turistički atraktivna samo kao destinacija “sunca i mora”, već tijekom cijele godine. Među 39 mjesta za dodjelu oznake “PPS destinacije” za produljenje turističke sezone odabrana je “Moja lijepa Slavonija kraj Save”, zajednički projekt TZ-a Slavonskog Broda, TZ-a Nove Gradiške i TZ-a Županje. Uz tri umrežena grada, čini ju 17 općina uz Savu: Babina Greda, Klakar, Bošnjaci, Oriovac, Oprisavci, Slavonski Šamac, Cerna, Davor, Gornja Vrba, Drenovci, Sikirevci, Stara Gradiška, Vrbje, Štitar, Gunja i Gradište, ukupno 120 subjekata koji se bave turizmom tijekom cijele godine. Strateški ciljevi projekta Hrvatska 365 i osnivanja PPS destinacija su dovođenje u kontinentalni dio Hrvatske milijun turista do 2020. godine.

U sklopu Šokačkog sijela, u Županji je održana zajednička sjednica Koordinacijskog odbora i proizvodnih timova PPS destinacije “Moja lijepa Slavonija kraj Save”. Predložen je projekt izrade i promocije zajedničkih suvenira s destinacijskim obilježjima. Članovi i štićenici Kluba Regoč - udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama iz Slavonskog Broda izradili su cijelu paletu raznovrsnih ukrasa od školjki i kamenčića prikupljenih sa savske plaže Poloj, najljepše riječne plaže u Hrvatskoj.

- Ukrasi koje su izradili naši štićenici unikatni su, predstavljaju prirodne potencijale priobalja rijeke Save i mislim da bi mogli biti dio ponude suvenira u Slavoniji - istaknula je predsjednica udruge Mirjana Jakovčev.

- S Gradom Županjom te općinama Bošnjaci i Oprisavci surađujemo i na nekim drugim projektima poput literarno-likovnog natječaja za osnovce o temi Save, a u travnju će nam doći nekoliko grupa od stotinjak učenika škola iz cijele Hrvatske koji će imati priliku posjetiti Slavonski Brod i Županju te Bošnjake i Oprisavce - najavila je voditeljica PPS kluba “Moja lijepa Slavonija kraj Save” Biljana Lončarić.

Predsjednik TZ-a Slavonskog Broda i gradonačelnik Mirko Duspara podsjetio je na više od 35 tisuća lanjskih noćenja u Slavonskom Brodu, što je za 35 posto više nego u 2014. A samo je u siječnju ove godine ostvareno više od 2600 noćenja, što je čak 87 posto više nego godinu dana ranije, a najavljuje još bolju godinu u turističkom sektoru.

- Cilj nam je postati lider turističke ponude za panonsku Hrvatsku, dosta toga smo već realizirali i idemo dobrim putem - ustvrdio je Duspara.

Direktor TZ-a Županje Mirko Bačić ustvrdio je kako “imamo veliki potencijal koji možemo i moramo prezentirati svijetu uz potporu Ministarstva turizma i HTZ-a.”

- Pri tome ne mislim samo na potencijale gradova i općina u brodskom i županjskom Posavlju, nego i na cijelo područje uz Savu od Zagreba do Beograda. Ako se svi povežemo u suradnji i zajedničkim snagama osiguramo potrebna nam financijska sredstva mogli bismo oživjeti i kruzer-turizam, odnosno kružne plovidbe brodom po Savi, što bi mogao biti bitan dio turističke ponude - zaključio je Bačić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Milijun turista u kontinentalnoj Hrvatskoj do 2020. godine - cilj projekta “Hrvatska 365”

O Slavoniji u Indiji i Kini

Biljana Lončarić izvijestila je o nastupu na manifestacijama u Kranju i u Opatiji te najavila prezentaciju na njima i u ovoj godini. U pripremi je izrada web-portala i turističke karte za PPS destinaciju. Predložena su i dva projekta promocije i prodaje u suradnji s HRT-om i web-portalom Crno jaje, a kroz suradnju s Atlantis turističkom agencijom iz Zagreba. Uspješna prezentacija PPS destinacije “Moja lijepa Slavonija kraj Save” i Slavonije u cjelini očekuje se i na ovogodišnjim međunarodnim turističkim sajmovima u Indiji i u Kini.

Mirko Duspara

gradonačelnik Slavonskog Broda

U Slavoniji dvije županije: osječka i slavonskobrodska

Duspara se osvrnuo i na moguću regionalizaciju i ukidanje županija, za koje se nada da ne bi trebale utjecati na smjernice razvoja turizma, poručivši da je dosta toga da pojedini dijelovi Hrvatske nezasluženo dobivaju nešto što ne trebaju. “Primjerice, grad Varaždin je 60 kilometara od Zagreba i po nekim novim prijedlozima regionalizacije ostao bi zasebna županija. Istodobno, Slavonija koja ima više od 800 tisuća stanovnika bila bi jedna županija. Mislim da to nije pravedno rješenje i u najboljem slučaju Slavoniju bi trebale činiti dvije županije, osječka i slavonskobrodska”, smatra Duspara.

Mirko Bačić

direktor TZ-a Županje

Područje uz Savu od Zagreba do Beograda moglo bi se oživjeti i kruzer-turizmom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike