Regija
ĐAKOVAČKI KORZO ZRCALO BESPARICE

Radnja na korzu značila je prestiž,
a danas je čak 15 praznih lokala
Objavljeno 10. veljače, 2016.
Na korzu nema ni jednog zlatara, a prije ih je bilo nekoliko

ĐAKOVO – Oko 20 punih i čak 15 praznih poslovnih prostora – današnja je to, otužna slika đakovačkog korza, središnje gradske ulice, pješačke zone, stare jezgre grada što mu daje specifičan šarm. No, taj šarm kao da posljednjih godina uzmiče pred svom tom prazninom izloga zatvorenih lokala, sve usporenijeg ritma te, Ulice pape Ivana Pavla II.... Iako je jučer u Đakovu bio topao veljački dan – još prijepodne 16 stupnjeva - na korzu su malobrojni prolaznici pa se čini da se u njemu zrcali besparica građana, ali i nedostatak javnog novca, kao i teško stanje u obrtništvu i gospodarstvu čiji su se pravi proizvodni pogoni sveli na ostatke ostataka. A u zlatno vrijeme ovdašnje privrede i obrta imati lokal, raditi na korzu bilo je stvar prestiža, bez obzira na to što su se poslovni prostori, pa i oni “2 x 2”, plaćali kao suho zlato. Danas je cijena najma većine tih (praznih) lokala oko 500 pa i 450 eura. Prije je upravo korzo prednjačilo ugostiteljskom i trgovačkom aktivnošću, no ona je već duže vrijeme preseljena u Jelačićevu, gdje se preselila i većina noćnog života, čemu treba pripisati i činjenicu da u toj ulici, za razliku od korza, djeluju i noćni barovi, kao i to da u Jelačićevoj automobil možeš parkirati gotovo pred vrata kafića, trgovine, dok je korzo pješačka zona… Među 15-ak praznih lokala na korzu zjapećim izlozima u oči ipak najviše bodu dva. Najveća. Nekadašnje Arome i Tekstilnog magazina. Nekretnine su to u vlasništvu Pan-Trgoprometa, čija je upravna zgrada također na korzu i svojom dotrajalom fasadom pridonosi njegovu sivilu. A zapravo riječ je o zanimljivoj staroj arhitekturi, s autentičnim pročeljima.

- Grad nema ingerencije nad rješavanjem tih Trgoprometovih nekretnina, praznih lokala i izloga, kojih je ne samo na korzu nego i drugdje po gradu poput Rome, Đame, Tehnike i dr. - kaže gradonačelnik Zoran Vinković. Zapravo, od 15-ak praznih izloga na korzu Pan-Trgoprometovih je čak 5… Vlasnik je tih utihnulih i sve zapuštenijih nekretnina od siječnja 2015. u stečaju, no postupak je, kaže privremeni stečajni upravitelj Tihomir Zec, obustavljen.

- Jer je dugu dužnika pristupila druga pravna osoba, tvrtka Drava-Cel d.o.o. Oni su ponudili dati neka sredstva osiguranja i u roku od dva mjeseca namiriti sve obveze dužnika - kaže o obratu u slučaju stečaja Pan-Trgoprometa Zec. - Na to rješenje o prihvaćanju pristupa dugu i obustavi postupka žalio se predlagatelj stečaja pa je stvar sada u fazi odlučivanja o žalbi na VTS-u - dodaje Zec.

- Žalosno je što te nekretnine nisu u funkciji i nadam se da će kroz (pred)stečaj biti - kaže Vinković. – Uostalom, živost korzu nikada nije davala neka proizvodnja nego kafići, a male trgovine ne umiru samo na korzu nego posvuda.

Da se u sadašnjoj, utihnuloj slici korza zrcali i teško stanje u ovdašnjem obrtništvu slaže se i tajnik Udruženja obrtnika Đakovo Marko Milković.

– U 2015. ugašena su 34 obrta, sa 866 pali smo na 832. U posljednjih 7 godina izgubili smo oko 200 obrtnika, najviše u građevini, autoprijevozništvu i trgovini na malo - iznosi Milković poražavajuću statistiku. Dodaje, dio je otvorio jednostavna društva, dio otišao van… Danas, primjerice, na korzu više nema ni jednog zlatara, a prije ih je bilo nekoliko…

Prvi čovjek grada ne slaže se ni s današnjim cijenama najma u središnjoj ulici pa makar bile i spuštene u odnosu na prije; kaže: - I to je previše! Ja bih lokal dao za 100 eura, samo da ne bude prazan!

Suzana ŽUPAN
Tipizacija ljetnih terasa

Netipizirani izlozi, i još k tome mnoštvo praznih, ljetne terase i tende i drugi sadržaji na korzu zapet će za oko pažljivijem promatraču stare đakovačke jezgre. “Dao sam izraditi projekt koji se odnosi na tipizaciju ljetnih terasa, no one se ne mogu izraditi odmah, a gdje bi se ugostiteljima na godinu dana dalo da se dogovore”, najavljuje ipak tipizaciju sadržaja na korzu gradonačelnik Zoran Vinković.

Turisti vole korzo

Prema riječima direktorice Turističke zajednice grada Đakova Marije Burek, turisti vole đakovački korzo, a mi dodajemo – uostalom, oni i nisu tu da se brinu o svakodnevici lokalnog kraja, nego su na odmoru, u opuštajućem razgledanju destinacije. “Turisti korzo ističu kao posebnost, da je Đakovo šarmantno upravo zbog te stare jezgre gdje su brojni ugostiteljski objekti, gdje mogu naći predah i uživati u pogledu na sve te stare zgrade, a posebnu draž daje pogled na katedralu koji se na nju niotkud ne pruža tako kao s korza. Također, pečat korzu daju i manifestacije poput Vezova, Bušara i dr.” kaže Burek. Primjerice, u vrijeme Vezova izlozi, pa i oni prazni, prigodno se urede…

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike