Kultura
PREDSJEDNIK HAZU-A AKADEMIK ZVONKO KUSIĆ POTPISAO NOVI UGOVOR

47 godina uspješnog rada u Vinkovcima
Objavljeno 9. veljače, 2016.

VINKOVCI - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen Karlić potpisali su novi Ugovor o djelovanju Centra za znanstveni rad u Vinkovcima nakon 47 godina od njegova osnutka. Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima osnovan je 1969. Osnivač Centra bila je tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti u umjetnosti.

- Mi smo kao grad ponosni, što je ovaj Centar za znanstveni rad u Vinkovcima već 47 godina, što je prvi zapravo kontinentalni osnovan u ovom dijelu Hrvatske i sve ove godine je dao značajan doprinos znanstvenom radu i razvoju Vinkovaca, rekao je dr. Karlić. To centru pripada posebno mjesto kao prvoj i najstarijoj Akademijinoj jedinici u Slavoniji i jedinoj do 1974. kada je u osijeku otvoren Zavod za znanstveni i umjetnički rad.

- HAZU ima 25 zavoda od toga je osim u Zagreba 14 u drugim gradovima. Vinkovci su jedan od najboljih zavoda, ne samo po opsegu rada, nego i po samo strukturi, istaknuo je akademik Kusić.

Izdavačka djelatnost Centra obavlja se u edicijama Radovi i Posebna izdanja, čiji su urednici voditelj Centra akademik Slavko Matić i upraviteljica dr. Anica Bilić, a mjerljivi su pokazatelji znanstvenoga rada dosad objavljene znanstvene knjige i zbornici radova kojih je do sada ukupno 45.

Grad Vinkovci i dosada se brinuo o radu Centra, financijski podupirao njegove projekte, programe, izdavaštvo i redovnu djelatnost te mu na korištenje dao prostor, najprije u Dugoj ulici 11, a od 2000. u Ulici Jurja Dalmatinca 22, gdje je i danas smješten, te prošle godine za Dan grada dodijelio Zlatnu plaketu i Grb grada Vinkovaca Centru za 47 godina rada i njegovu voditelju akademiku Slavku Matiću za deset godina uspješnoga vođenja Centra, popularizaciju Vinkovaca u području znanosti, gospodarske šumarske djelatnosti te očuvanje i zaštitu okoliša. (M.K.)

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike