Kultura
OSIJEK 2020. PREDAVANJE ZAVRŠNE PRIJAVNE KNJIGE ZA EPK

HAM: Sada komisiji moramo dokazati da smo u stanju priču izvesti i da grad živi tu ideju!
Objavljeno 10. veljače, 2016.
Ono što slijedi jest posjet komisije Osijeku 17. ožujka

Od svibnja prošle godine, otkako je panel nezavisnih stručnjaka objavio koji gradovi, od devet prijavljenih, prolaze u finale, tj. drugi krug - a to su Osijek, Rijeka, Dubrovnik i Pula - osječki je tim radio na završnoj prijavnoj knjizi za natječaj za Europsku prijestolnicu kulture 2020., a rok za predaju je danas, 10. veljače.

- Nakon objave preporuka panela, onoga što su nam sugerirali da bismo trebali doraditi, izmijeniti, pojačati, smanjiti..., prvo smo radili izmjene, a potom dodavali program koji nije bio sastavnica prve prijavne knjige, nego je obvezni dio druge. Stoga se knjiga s 80 povećala na 100 stranica - ističe Vladimir Ham, osječki dogradonačelnik i čelni čovjek osječkog tima u utrci za titulu EPK.

Manje-više isti tim koji je radio prvu knjigu, uz proširenje na sve 'dostupne' i voljne dionike, radio je i na drugoj knjizi.

- Osobito me veselilo da su se studenti Kulturologije vrlo aktivno uključili u planiranje programa za 2020., a mnogo smo korisnih informacija dobili i iz približno 200 intervjua s portala http://oskultura.com/, koji su nam poslužili kao temelj u kojem smjeru krenuti, posebice u programskom dijelu - dodaje Ham.

Ono što Osječanima slijedi nakon današnje predaje završne knjige, posjet je komisije Osijeku (17. ožujka).

- Oni će osobno doći uvjeriti se u 3D prijavnu knjigu, tj. sve ono što smo unijeli u prijavnu knjigu trebat će im pokazati i dokazati na terenu i da smo doista u stanju tu čitavu priču izvesti i da grad živi tu ideju. Upravo zato ćemo do toga datuma imati niz promotivnih aktivnosti koje će i pojačati svijest građana o tom da smo kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, ali i objasniti im kako oni u tom mogu sudjelovati i koji su društveni i gospodarski benefiti čitav priče - kaže dogradonačelnik.

Potom im 23. ožujka predstoji prezentacija kandidature i ispitivanje tima u Zagrebu. To je posljednja instanca koja se ocjenjuje u ovom natječaju. Dva dana kasnije bit će konferencija za novinare na kojoj će biti obznanjena preporuka panela nezavisnih stručnjaka Ministarstvu kulture, koje u konačnici proglašava prijestolnicu.

- Događanja 'između' bit će građanima na vrijeme najavljena i radovat će nas ako ih što više bude sudjelovalo, jer će osim kulturno-zabavnih, biti i mnoštvo panel-diskusija, okruglih stolova... Već sada možemo najaviti predstavljanje obrisa OLJK-a 2016. i studijskoga putovanja na kojem su organizatori OLJK-a bili, a riječ je o Europskoj prijestolnici kulture Plzenu. Tamo su se Osječani susreli i s timom koji je radio na kandidaturi Plzena, a u četvrtak će u HNK-u biti i naši kolege iz Novog Sada, s kojima intenzivno partnerski radimo i na našoj prijavi pa tako i na njihovoj za 2021. - zaključio je Vladimir Ham.

Narcisa VEKIĆ
Gosti iz Plzena i program OLJK-a 2016.

U sklopu planiranih aktivnosti za Osječko ljeto kulture 2016., sutra (11. veljače, u 11 sati), u svečanom će foajeu HNK biti predstavljeno studijsko putovanje u Plzen, prošlogodišnju Europsku prijestolnicu kulture, te češki Krumplov (grad pod zaštitom UNESCO-a), kao i najavu planiranog programa OLJK-a. Kao gosti najavljeni su članovi Organizacijskog odbora EPK Plzen 2015. - Jiri Sulženko, Petr Šimon i Radovan Auer.

OLJK zrcali niz vrijednosti EU, od multikulturalnosti, poštivanja različitosti, tradicije njegovanja regionalnog kulturnog identiteta, razvijanja povijesnog identiteta grada Osijeka i sl. U okolnostima postojeće ekonomske krize, organizatori žele zajedničkim promišljanjem gospodarstva i umjetnosti nastaviti razvijati OLJK i učiniti ga “inovativnim, provokativnim, smionim i reprezentativnim ogledom grada Osijeka”.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike