Crna kronika
RIJEŠENE PROVALE U CRKVI SVETOG JOSIPA U SLATINI

Župnik i župljani uhvatili golobrade provalnike
Objavljeno 10. veljače, 2016.

SLATINA – U župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini tri malodobne osobe u ponedjeljak su zatečene u krađi. Epilog je to višemjesečne akcije praćenja, koju su organizirali župnik vlč. Dragn Hrgić i nekoliko župljana nakon spoznaje da iz posuda za milodare vjernika učestalo nestaje novac.

Početkom rujna prošle godine provaljena su crkvena vrata na ulazu za osobe s invaliditetom, ali su provalnici ostali bez plijena jer zbog nailaska policijske patrole nisu uspjeli provaliti i druga vrata da bi ušli u crkvu. Premda su pobjegli glavom bez obzira, provalnici su ubrzo uhvaćeni. Zbog ranije provale u istu crkvu, ali i zbog sličnih događaja u drugim vjerskim objektima, posude s milodarima vjernika redovito se prazne, a svi vrijedni predmeti pohranjeni su na sigurnom.

Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci zamijećeno je da u posudama nema uobičajenih milodara, što je navelo na zaključak da provalnici i dalje “rade”, da otvaraju posude u njima prikladno vrijeme i uzimaju novac koji vjernici ostavljaju za crkvu te da prikrivaju tragove svojih postupaka. Kako bi razotkrio provalnike, župnik je s nekolicinom vjernika organizirao akciju praćenja i motrenja crkve.

– Posude s milodarima su pražnjene, ali namjerno smo nešto ostavljali kako bismo se uvjerili što se događa i u koje vrijeme. Zamijetili smo da nedostaje novac u večernjim satima, redovito poslije misa kad je veći broj ljudi u crkvi, rekao je župnik Hrgić.

Akcija je uspješno okončana u ponedjeljak oko 20,30 sati. Provalnici su upali u postavljenu klopku, uhvaćeni su i predani policiji. Zanimljivo je da počinitelji nisu oni isti koji su provalili u crkvu rujna mjeseca, a zajedničko tim provalama samo je mjesto ulaska u crkvu. Po načinu kao su “operirali”, trojica maloljetnika iz Slatine, Orahovice i Nove Bukovice pokazali su se pravim profesionalcima. Oni nisu nasilno otvarali vrata, jer bi tada provala bila očigledna, nego su u donjem dijelu vrata načinili otvor vađenjem daščica odvijačem i provlačili se u crkvu. Prema njihovu priznanju, prilikom prve provale pregledali su crkvu i sakristiju i pronašli dva ključića kutija za milodare, koje su u svojim provalama koristili i vraćali na njihovo mjesto. Kad bi uzeli i međusobno podijelili novac, vraćali su se kroz otvor u vratima i sve uredno vraćali u zatečeno stanje. I tako više od trideset puta.

Petar ŽARKOVIĆ
ŽUPNIK POZNA PROVALNIKE

Maloljetni provalnici poznati su župniku, a siromašnoj obitelji jednoga od njih čak je i pomagao doniranjem paketa s namirnicama. Ovaj nemili događaj još jednom je pokazao da ima i mladih kojima ništa nije sveto i koji ne prezaju ni od postupaka kao što je krađa crkvenih milodara u Godini milosrđa.

Možda ste propustili...

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana