Mozaik
VJEKOSLAV KATUŠIN PRODUCENT FILMA “SOMEONE DIES TONIGHT”

Snimat ćemo u Osijeku,
Josipovcu i Čemincu!
Objavljeno 10. veljače, 2016.
Hrvatska je moja domovina i treba je promovirati u svijetu

Otkako je ovih dana potpisan ugovor s poznatim holivudskim glumcem Ericom Robertsom za film “Someone Dies Tonight”, koji će se snimati u Osječkoj-baranjskoj županiji, pokušavamo doznati detalje o toj produkciji.

Naime, nije česta prigoda da u svojoj regiji ugostimo međunarodnu filmsku produkciju, koja će sigurno puno pridonijeti promidžbi Slavonije i Baranje u svijetu. Tom prigodom je producent filma, Vjekoslav Katušin, inače rodom iz Baranje, dao eksluzivni intervju samo za “Glas Slavonije”.

Možete li nam otkriti o kakvom je filmu riječ?

- “Someone Dies Tonight” međunarodni je filmski projekt i, po mom saznanju, prvi triler koji će se snimati u Hrvatskoj. Redatelj filma je Talijan Aurelio Agliata, a u filmu ćemo vidjeti priču o četiri prijatelja (Maik van Epple, Jenny Paris, Claudiu Raymond, Reka Ria Saković) koja putuju u Grčku i u prolazu su kroz Hrvatsku. Prijatelji na putu kroz Hrvatsku imaju prometnu nesreću. Hrvat, koji se zove Marko (Igor Pečenjev), uleti među njih te im predlaže da budu njegovi gosti u njegovu lovačkom domu dok im se automobil popravlja. No nitko od ta četiri prijatelja ne zna da je ta prometna nesreća pomno planirana, jer otac glavne junakinje (Eric Roberts) ima veliki novčani dug prema hrvatskom mafijaškom kumu, a kojeg ću utjeloviti ja. Mafijaški kum šalje svoje ljude (a koje igraju Roni Lepej i Goran Stjepanović) da otmu njegovu kćer kako bi mafijaš što prije došao do novaca. Naravno, njezini prijatelji nju čuvaju do smrti i brane je od ubojica mafijaša. A to dovede do još više problema, jer su poslani novi plaćeni ubojice (uz njih, holivudski glumac Costas Mandylor, Angelo Borer, Guido Kessler, Alen Borbaš i drugi).

Snimat ćete u Osječko-baranjskoj županiji. Smijemo li znati na kojim točno lokacijama?

- Film će se snimati uglavnom na lokalitetima u Čemincu, Josipovcu i Osijeku.

Otkud ideja da film snimate upravo ovdje, a ne negdje drugdje u Hrvatskoj odnosno inozemstvu?

- Baranja je prekrasna. Moji roditelji su iz Baranje i kao dijete često sam dolazio u Baranju i tu sam provodio najljepše dane svog djetinjstva. Baranja ima prekrasne lokacije i smatram da bi trebalo pokazati svijetu koliko je Slavonija lijepa i da može uz bok konkurirati ostalim svjetskim lokacijama u filmskoj industriji. Radije snimam u Hrvatskoj nego u inozemstvu, jer je Hrvatska moja domovina i treba je promovirati u svijetu. A ovaj film je idealna prilika za odličnu promidžbu Slavonije i Baranje u svijetu.

Koliko će velika produkcijska ekipa doći i je li bilo problema s pronalaženjem smještaja?

- Veći smo dio smještaja za dio filmske ekipe riješili. Nažalost, bila mi je ideja da tako slavna dva glumca kao što su Eric Roberts i Costas Mandylor budu smještena u srcu Slavonije, kako to i dolikuje njihovu renomeu, no iz hotela u Osijeku s kojim sam pregovarao rekli su kako nemaju slobodnih soba u tom terminu. To me jako začudilo jer nisam siguran da im svaki dan dolaze tako slavni holivudski glumci. Po mom sudu, to je velika čast za svakog tko će ugostiti ljude poput Erica i Costasa te sam siguran da bi oni svoje dojmove o smještaju, ljubaznosti i ljepotama prenijeli dalje. Ipak, siguran sam da ćemo na vrijeme pronaći adekvatan smještaj.

Je li bilo teško angažirati Erica Robertsa?

- Eric Roberts bio je oduševljen što sam njega kontaktirao. Njegova supruga mu je menadžerica. Eric se jako veseli što će doći u Hrvatsku. Također se raduje što ćemo u budućnosti surađivati i na nekim drugim projektima.

Nama je zgodan podatak to što u filmu glumi i Osječanin Goran Stjepanović. Kako ste se odlučili za njegov angažman?

- Jedan moj suradnik iz ekipe predložio mi je Gorana. Nakon dva razgovora s Goranom odlučio sam da on dobije jednu veliku ulogu zajedno s australskim glumcem Ronijem Lepejom. Obojica su negativci u filmu.

Koliko će koštati snimanje filma i koliko široku distribuciju planirate za njega?

- Budžet je unaprijed dogovoren, ali ga nove okolnosti i stavke povećavaju i teško je sad reći koliko će krajnji trošak biti, pitajte me na kraju snimanja. Film će se prodavati po cijelom svijetu. Premijera filma održat će se u Hrvatskoj i Los Angelesu.

Hoće li ovo otvoriti vrata Hollywooda za našu regiju? Je li moguće da jednog dana budemo popularna lokacija za snimanje filmova i serija?

- U to sam siguran sto posto. Ja sam u ožujku prošle godine snimao pilot prve međunarodne kriminalističke serije u Zagrebu, koja se zove “Dead End At The End We Die”. Trenutno se radi montaža u Berlinu u najvećoj filmskoj akademiji. Kad smo počeli snimanje pilot-serije bili smo glavna vijest u pet država. Posljednju verziju montaže pokazali smo producentima u Americi i svi su rekli da taj projekt može biti prikazivan na njihovim televizijama. Svidjelo im se što je serija snimana u visokobudžetnoj produkciji.

Što smatrate najvećim adutima Osječko-baranjske županije kad je riječ o ovakvim projektima? Prirodne ljepote, povijesne gradske jezgre ili nešto treće?

- Najvećim adutom smatram to što u meni kuca slavonsko srce koje me vuče prema mojim korijenima. Ali kad je riječ o Slavoniji, ona bi mogla biti i atraktivno turističko središte, koje ima puno potencijala i za filmsku industriju, pogotovo stranu, no čini se kako ta spoznaja teško dopire do ljudi na ovom području. Prije mjesec dana bio sam na dogovoru u Gradskom poglavarstvu oko projekta. Projekt im se svidio, dolazak slavnih glumaca ih je oduševio i čvrsto su mi obećali da će podržati ovaj film. No prije dva tjedna mi je javljeno da ništa o toga. Zatim sam se prošlog tjedna osobno najavio u ured gradonačelnika, i u petak me je dočekala njegova ljubazna tajnica, koja mi je rekla kako nemaju vremena za razgovor. Iskreno se nadam da će se takvi stavovi prema drugim projektima mijenjati. Jer se čudim potpunoj nezainteresiranosti odgovornih ljudi, a pogotovo stoga što čujem da se Osijek kandidirao za najbolju turističku destinaciju.

Tanja KVORKA

U BARANJI

SAM PROVODIO NAJLJEPŠE DANE SVOG DJETINJSTVA

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike