Sport
GIMNASTIČKI KLUB NA OSJEČKOM TRONU

Još bolji rezultati u
novom Sokolskom domu
Objavljeno 9. veljače, 2016.

Gimnastičko društvo Osijek Žito u 2015. godini ostvarilo je iznimne sportske rezultate pa su ušli u povijest kao prvi gimnastički klub koji je proglašen najboljim sportskim kolektivom Grada Osijeka.

To je detalj na kojeg su svi u klubu ponosni. Potvrdio je to i Vladimir Mađarević, trener i izvršni predsjednik GD Osijek Žito.

- Godinama smo bili u konkurenciji, prijavljivali se te nam je često znalo biti i malo krivo što smo u nekim ranijim godinama ostali “kratki”. Pogotovo gledajući u povijest da do sada ni jednom gimnastički klub nije bio proglašen najboljim. Ali u ovoj 2015. stvarno nam se poklopilo jako mnogo pozitivnih situacija, od proslave 150 godina gimnastike, nagrade Franjo Bučar i Zlatne plakete Grba grada Osijeka pa do najboljeg sportskog kolektiva u Osijeku.

Seligman i Marković nisu usamljeni

Prošla sportska godina uistinu je bila za pamćenje, a vrhunac su svakako bili nastupi dvojca “predvodnika” - Roberta Seligmana i Tomislava Markovića. Seligman je na konju s hvataljkama bio četvrti na Europskom prvenstvu u Montpellieru, osmi na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu, a od ostalih rezultata zauzeo je drugo mjesto na Svjetskom kupu u Osijeku te uzeo naslov prvaka Hrvatske. Marković je na tlu bio sedmi na EP-u, prvi na Svjetskom kupu u Varni, ukupni pobjednik Svjetskog kupa u toj disciplini te je i doprvak Hrvatske. Uz njih, velik doprinos u osvajanju ukupno 16 medalja na državnim prvenstvima u svim uzrastima (od čega osam zlatnih), dali su junior Aurel Benović (pet medalja) te mlađi juniori Neven Lucian Davidović (5) i Josip Vukovac (4). Sa svim tim uspjesima “pokupljene” su i brojne nagrade na nedavnom proglašenju “Sportaša 2015.”, gdje su nagrađeni Seligman (najbolji sportaš grada i županije), Mađarević (najbolji trener grada) te Davidović (Trofej Kuna).

- Sve to potvrđuje da je prošla godina uistinu bila najuspješnija do sada. Nakon Markovića i Seligmana na dobrom smo putu da dobijemo trojicu nasljednika (Benović, Davidović i Vukovac), koji su trenutačno sjajni u mlađim uzrastima. Ako i samo jedan od njih uspije iskočiti u vrh poput ovog dvojca, bit ćemo praktički “mirni” deset godina. Općenito, mnogo pozornosti posvećujemo podmlatku, s kojim se odlično radi, iako nam nedostaje još trenera.

Znanje, rad i velika energija

U klubu je ukupno šest profesionalnih trenera te četiri honorarca, a s vrhunskim pogonom u “A” programu rade Mađarević i Boris Čulin. Ukupno je u klubu oko 360 članova koji će vrlo brzo dobiti i neusporedivo bolje uvjete za rad. Naime, za nešto više od godinu dana trebala bi biti dovršena obnova i proširenje Sokolskog doma,

- S gradom te investitorom Žitom sklopili smo dogovor o izgradnji novog centra koji bi u proljeće sljedeće godine trebao biti otvoren. Sada radimo na oko 300 kvadratnih metara otprilike, a s novim objetkom imat ćemo ukupno 2400 “kvadrata” iskoristivog prostora, dok će sama dvorana biti površine 1000 “kvadrata” (40x25). Ne treba ni naglašavati što će to značiti za nas, bit će to jedan od najboljih i najmodernijih centara u Europi. A to otvara priču za budućnost, za stabilnost ostvarivanja vrhunskih rezultata.

Osim natjecateljima, Škola gimnastike pruža priliku za vježbanje svim uzrastima, od mama s bebama, preko programa treniranja za predškolsku i školsku djecu, do gimnastike za odrasle i umirovljenike. Svakako treba istaknuti i organizaciju Svjetskog kupa - Grand prix Osijek Žito Challenge Cupa, koji je uz onaj u Cottbusu najmasovniji i najradije posjećen, s natjecateljima iz više od 30 zemalja.

- Osim sredstava koja dobijemo od Grada, na temelju rezultata i statusa nositelja kvalitete, bili smo svjesni da i na druge načine moramo zatvoriti financijsku konstrukciju. Drago nam je da je tvrtka Žito naš dugogodišnji partner, da su za ulaganje izabrali baš bazični sport i gimnastiku, a vjerujem da smo mi svojim rezultatima to povjerenje vratili. Uz to, dio pokrivamo i kroz članarine, ali ništa ne bi uspješno funkcioniralo niti bi bilo vrhunskih rezultata da nema znanja, rada i velike energije svih u klubu - pojasnio je Mađarević, čiji će klub i u 2016. imati brojna velika natjecanja, nove prilike za reprizu velikih dometa, a time i argumente za nova priznanja.

Goran ROGULJIĆ
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike