Sport
RK NEXE NAJBOLJI JE KOLEKTIV OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Afirmiraju buduće reprezentativce i dovode u Našice europsku elitu
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Na Europskom prvenstvu u Poljskoj nastupili su Ivan Slišković i Krešimir Kozina, bivši igrači NEXE-a

Vjerujte, teže je voditi klub na razini koju smo postigli s Rukometnim klubom NEXE negoli cijelo poduzeće, priznao je Josip Ergović, predsjednik našičkog rukometnog kluba, nakon što je NEXE izabran za najbolji klub Osječko-baranjske županije u 2015. godini.

Mladi, ali ne i bolesno ambiciozni predsjednik objasnio nam je zbog čega smatra kako je teže u sadašnjem okružju voditi sportski kolektiv koji je postao prepoznatljiv u jugoistočnoj Europi negoli poduzeće o čijoj sudbini ovise stotine obitelji.

Povijesni dosezi

- U tvrtki godinama radi puno ljudi na koje se možemo osloniti, koji su dugo uz nas i koji su 90 posto domaći kadar, postoji veći tim. U klubu, na žalost, sve pada na leđa dva ili tri čovjeka. A izazovi su sve veći.

U 2015. Našičani su definitivno visoko postavili letvicu. Naslov najboljeg sportskog kolektiva populani “gromovi s Krndije” zaslužili su povijesnim rezultatima u protekloj godini. Prvi put igrali su u skupini EHF Kupa, gdje su osvojili treće mjesto i nije puno nedostajalo da se plasiraju u četvrtfinale. Prvi put su igrali na završnom turniru regionalne SEHA lige, prvi put i u finalu Kupa Hrvatske, a konstantu su potvrdili sedmi put postavši viceprvacima Hrvatske.

- Iskreno, očekivali smo nagradu za najbolji sportski kolektiv s obzirom na ostvarene rezultate. A treba spomenuti kako u mlađim dobnim skupinama trenira 200 djece, naša druga ekipa igra Drugu hrvatsku ligu, a u 2000. godištu nakon dugo vremena dobili smo i reprezentativca - pričao je Ergović, koji je otkrio kako se danas više od pola klupskog proračuna pokriva financijama izvan Našicecementa i NEXE grupe, pri čemu ističe pomoć i Grada Našica i Županije, koja je nedavno sudjelovala u obnovi dvorane, u kojoj našička, ali i slavonska publika može vidjeti doslovce rukometnu elitu.

Primjerice, dan nakon što im je dodijeljena nagrada za najbolji sportski kolektiv županije, u Našicama je gostovao skopski Vardar, jedan od kandidata za najviši plasman u elitnoj Ligi prvaka. A nije tako davno bilo da su i neki današnji hrvatski reprezentativci nosili dres NEXE-a.

- Imamo politiku dovođenja darovitih hrvatskih igrača, bivših kadetskih i juniorskih reprezentativaca koji ne odu u Zagreb ili u, nedajbože, inozemstvo. Tako su u NEXE-u afirmaciju doživjeli i, primjerice, Ivan Slišković i Krešimir Kozina, naši brončani iz Poljske, kao i Šime Ivić, koji je s popisa otpao neposredno prije odlaska na Europsko prvenstvo. Prošle godine napravili smo još jedan iskorak pa smo tako doveli Vedrana Zrnića, nekad najbolje desno krilo svijeta, za što smatram da je također odlična klupska afirmacija.

Iz Našica u reprezentaciju

Klupska je afirmacija i to što je u protekloj godini Zdenko Kordi proglašen najboljim rukometnim trenerom u Hrvatskoj.

- Po mom mišljenju, posve zasluženo. Zdenko Kordi je kao sportski direktor pomogao da iz amaterskog kluba postanemo profesionalni, postrojio je neke stvari, a nakon odlaska Kasima Kamenice napravio je i trenersku nadgradnju i potvrdio da je jedan od najboljih trenera u Hrvatskoj, pa i šire.

Ove godine, na žalost, NEXE jedan prošlogodišnji rezultat neće ispuniti. Neće igrati, naime, u skupini EHF Kupa.

- Ždrijeb nam je dodijelio iznimno teškog suparnika, francuski Nantes, koji će, po meni, sigurno igrati Final four EHF Kupa. U dvije utakmice potvrdili smo kako smo blizu najboljih, pa je želja na jesen ponovno se probiti u skupine EHF-a. Naravno, i ostale ambicije su nam realne i očekivane. I dalje imamo politiku dovođenja mladih igrača, sigurno će se naći kod nas i novi “Sliškovići”, “Kozine” ili “Ivići”, a želja je jednoga dana da jedan NEXE-ovac bude standardni član hrvatske reprezentacije - zaključio je predsjednik Rukometnog kluba NEXE.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike