Novosti
POREZNA UPRAVA - NOVA PRAVILA, MANJE GUŽVE

Porez moraju prijaviti oni koji su istovremeno radili kod dva poslodavca
Objavljeno 9. veljače, 2016.
Lani je porezne prijave predalo približno 700 tisuća građana

Vezani članci

GUŽVA U POREZNOJ - PRIJAVE U REGISTAR OBVEZNIKA POREZA

Najveća gužva kod inozemnih mirovina

Prvi put od kada je u Hrvatskoj uveden institut podnošenja godišnjih prijava na dohodak ostvaren u godini prije, ove veljače većina poreznih obveznika nema više tu obvezu. To će za njih od sada raditi Porezna uprava.

Iako smo o tome već ranije pisali, zgodno je ipak podsjetiti kako od ove godine godišnju poreznu prijavu na dohodak za 2015. godinu nije obvezan podnijeti porezni obveznik koji je ostvario dohodak od nesamostalnog rada kod jednog poslodavca u tuzemstvu, ili kod više poslodavaca, ali ne u istom razdoblju. Potom ako je ostvario dohodak od imovine i imovinskih prava, dohodak od kapitala ili osiguranja, te ako ostvari drugi dohodak.

Iz središnjice Porezne uprave dodatno pojašnjavaju kako ovakvi obveznici, ako žele, mogu podnijeti godišnju poreznu prijavu radi ostvarivanja prava na neiskorišteni osobni odbitak ili radi ravnomjernog godišnjeg oporezivanja, odnosno godišnjeg izravnanja porezne osnovice. U tom slučaju porezni obveznik obvezan je u prijavu iskazati sve dohotke.

Na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, Porezna uprava utvrdit će godišnji dohodak, te razliku poreza na dohodak za uplatu ili za povrat. O tome će privremenim poreznim rješenjem najkasnije do 30. lipnja izvjestiti obveznika.

Obveznici koji i dalje ostaju u obvezi podnošenja prijava su oni koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva poslodavca istovremeno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja, ili su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti. Također, obvezu podnošenja prijave stvara situacija u kojoj je ostvaren dohodak izravno iz inozemstva, pri čemu predujmovi poreza na dohodak od tog dohotka nisu u tuzemstvu plaćeni ili su plaćeni u iznosu manjem od iznosa koji bi se obračunao.

Ono što se nije promijenilo, to je datum prijave - godišnja porezna prijava predaje se do kraja veljače, a to je ponedjeljak, 29. Lani je porezne prijave na razini države predalo približno 700 tisuća građana, a ove godine očekuje se da će to učiniti oko 150 tisuća građana. Za područje Osječko-baranjske županje, prema istom ključu, ako je prošle godine predano 162 tisuće prijava, sada se može očekivati između 25 i 30 tisuća.

Dario KUŠTRO
POREZ MORA OBVEZNO PRIJAVITI

l obveznik koji ostvari dohodak od nesamostalnog rada kod dva poslodavca istovremeno u tijeku istog mjeseca poreznog razdoblja

l ostvari dohodak od samostalne djelatnosti

l ostvari dohodak izravno iz inozemstva pri čemu predujmovi poreza na dohodak od tog dohotka nisu u tuzemstvu plaćeni ili su u tuzemstvu plaćeni u iznosu manjem od iznosa koji bi se obračunao

l ako Porezna uprava zatraži da naknadno plati porez na dohodak

l ako poslodavac isplatitelj nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak

IZNOSI OSOBNIH ODBITAKA

Od 1. siječnja 2014. godine u primjeni je povećanje osobnog odbitka za porezne obveznike koji žive na potpomognutim područjima. Na području Osječko-baranjske županije sedam općina raspoređeno je u prvu kategorije potpomognutog područja (Općina Jagodnjak, Općina Podravska Moslavina, Općina Drenje, Općina Levanjska Varoš, Općina Trnava, Općina Podgorač, Općina Šodolovci), i godišnja porezna olakšica iznosi 42 tisuće kuna. Sve ostale općine i gradovi svrstani su u drugu kategoriju potpomognutog područja - godišnja porezna olakšica je 36 tisuća kuna; osim gradova Donji Miholjac, Našice, Valpovo i Općine Čepin koje su svrstane u treću kategoriju, te grad Osijek koji je svrstan u četvrtu kategoriju potpomognutog područja. Za njih je jedinstvena godišnja olakšica - 31.200 kuna.

Poziv umirovljenicima

Zahvaljujući razmjeni podataka s drugim državama, Porezna uprava, između ostaloga, došla je i do novih saznanja o mirovinama ostvarenim izvan Republike Hrvatske. Upravo zbog toga umirovljenicima su dostavljeni pozivi da se jave u nadležnu ispostavu Porezne uprave. Ne samo radi sakupljanja dokumenata važnih za oporezivanje, nego i kako bi ostvarili neko od svojih zakonom zajamčenih prava. Kad obveze jednom reguliraju, više neće biti potrebe za značajnijim angažmanom obveznika, o čemu će ih stručni referent detaljno obavijestiti. Velika većina umirovljenika već se javila u Poreznu upravu, ali postoji i manji dio njih koji to još nije učinio.

Možda ste propustili...