Osijek
NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA IVAN VRKIĆ OCIJENIO SVOJ RAD:

Čini se kako će moj mandat biti obilježen - rušenjem!
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Ali rušenjem objekata koji su bili ruglo grada ili opasnost za građane - pojasnio je Vrkić

Kako je središnja točka jučer održane 25. sjednice Gradskog Vijeća Grada Osijeka bila ona o polugodišnjem radu gradonačelnika u prošloj godini, točka dnevnog reda Pitanja i prijedlozi vijećnika ovaj put je, neuobičajeno za to predstavničko tijelo, prošla bez političkih tenzija. Dominirala su pitanja o gradskom životu, posebice o prometnim rješenjima. Pitanje s tenzijom potegnuo je tek bivši gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) zatraživši dodatnu informaciju tko je i zašto donio odluku da se poništi natječaj za gradnju elektrane.

- To bi bila jedina vrijedna investicija u Osijeku u sljedećem razdoblju, a povezivala se i s imenom našeg sugrađanina i donedavnog ministra Ivana Vrdoljaka. Mislim da s pozicije Gradskog vijeća ne možemo na ovo samo slijegati ramenima. Tražimo odgovor zašto je poništen natječaj i kada će biti raspisan novi - tražio je Bubalo.

Na tragu “politike” bilo je i pitanje o anonimnim pritužbama na odnose unutar ustanove Dječji vrtić. “Hoćete li ispitati navode toga pisma, jer nezadovoljstvo djelatnica može se odraziti i na kvalitetu obavljanja usluge”, upozorio je vijećnik Karlo Šatvar (HDSSB). Na to je, dijelom, nešto poslije, replicirao vijećnik Jaroslav Pecnik (Laburisti), koji je rekao kako nema mjeseca a da u taj nekadašnji Centar za predškolski odgoj ne dođe neka inspekcija, a sve na osnovi anonimki. “Zar gospođa Takač (ravnateljica ustanove Dječji vrtić, nap.a,), koja je do imenovanja bila savjetnica u Agenciji za obrazovanje, odjednom ne zna raditi svoj posao, ili je možda problem što je ona moja šogorica”, pitao se Pecnik. O anonimkama se očitovao i gradonačelnik Vrkić.

- Poručujem - ne pišite anonimke, dođite meni. Ja želim više biti dobar gradonačelnik nego poslodavac - poručio je.

Josip Škorić (HDZ) pitao je može li cijena komunalne usluge biti niža - cijena goriva je, naime, najniža u nekoliko posljednjih godina, a ona je bitan faktor u formiranju ukupne cijene usluge. Gradonačelnik Vrkić mu je odgovorio kako gradske tvrtke još uvijek od njega traže više dotacija, a nitko ne spominje mogućnost snižavanja cijene. “Štoviše, kažu da smo u mnogome najjeftiniji u državi”, rekao je Vrkić.

Njegovo izvješće o radu u drugoj polovini prošle godine zauzelo je najveći dio sjednice.

- Čini se kako će moj mandat biti obilježen rušenjem, ali onih objekata koji su bili ruglo grada, ili su bili opasnost za građane - istaknuo je gradonačelnik.

Nabrojio je Vrkić potom ono što je u prošlih šest mjeseci učinjeno u svim sektorima, od komunale, gospodarstva do provođenja mjera socijalne politike... Apostrofira rezultate nove metode suzbijanja komaraca, uz tvrdnju da su postignuti bolji rezultati uz manje troškove. Oporba ga pak podsjeća na predizborna obećanja, a to je prije svega suradnja s državom. “Niste tako kapitalizirali činjenicu što ste kroz Vrdoljaka imali svog čovjeka u Vladi”, kritički je spomenuo Bubalo, uz ozbiljnu primjedbu o nedostatku novih velikih, ozbiljnih projekata. Za Vrkića je pokazatelj uspješnog rada to što je financijska godina, unatoč crnim prognozama, zaključena s deset milijuna kuna dobitka.

Naposljetku, tijekom glasovanja, vladajuća većina podržala je izvješće gradonačelnika. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike