Osijek
U OŠ JAGODE TRUHELKE OBILJEŽILI GODIŠNJICU ROĐENJA KNJIŽEVNICE PREMA KOJOJ ŠKOLA NOSI IME

Učenici ispitivali Donjograđane što znaju o Jagodi Truhelki
Objavljeno 9. veljače, 2016.

Učenici i nastavnici OŠ Jagode Truhelke ove su godine obljetnicu rođendana književnice prema kojoj škola nosi ime obilježili realizacijom projekta o Jagodi Truhelki, koji se sastojao od niza zanimljivih školskih i izvanškolskih aktivnosti. Projekt se provodio kroz tri tjedna u školskoj knjižnici, pod vodstvom knjižničarke Irene Bando, a sudjelovali su učenici 6.c razreda, među kojima su se najviše istakle Lea Radić, Katarina Radeljak i Petra Hasanauer. Pridružile su im se i učenice 8.c razreda.

Projekt se sastojao od radionica izrade straničnika za knjige, s lijepim i mudrim spisateljičinim tekstovima; istraživanju Jagodine biografije i izradi plakata; postavljanju izložbe u donjogradskom ogranku Gradske i sveučilišne knjižnice te intervjuiranju prolaznika o Jagodi Truhelki. Prilikom razgovora s prolaznicima, postavljajući zanimljiva pitanja o Jagodinom životu i stvaralaštvu, iznenadili su se kako Donjograđani dobro poznaju Jagodinu biografiju, njezin rad i književna djela. Za vrijeme intervjuiranja svaki je ispitanik dobio na dar unikatni straničnik.

Izložba o Jagodi Truhelki bila je otvorena za javnost tjedan dana, a posjetilo ju je i nekoliko razreda sa svojim učiteljicama. Po završetku projekta učenici su uz pomoć učiteljice informatike Katarine Kretić napravili radioemisiju o Jagodi Truhelki.

“Učenicima se svidio takav interaktivan i raznolik način učenja, a mnogi su rekli da nisu niti primijetili da je riječ o učenju, jer su se cijelo vrijeme silno zabavljali”, rekla nam je Irena Bando, voditeljica projkta.

Dodala je da je upravo karakteristika Jagode Truhelke, uz to što je bila pisac za djecu, bio njezin individualan pristup svakom djetetu pa su ovim projektom naglasili važnost suradničkog, interaktivnog i kreativnog rada s učenicima. Osim toga, voditeljica KUD-a škole Katarina Matančić Ćorković pozvala je u goste dr. sc. Zlatu Živaković Kerže koja je pripremila zanimljivo predavanje za učenike o Jagodi Truhelki. V. Latinović

Najčitanije iz rubrike