Kultura
ZAGREBAČKI SLIKAR BORIS GLUMAC U GALERIJI VERNISSAGE

Dvanaest nedovršenih slika kojima nema kraja
Objavljeno 9. veljače, 2016.
Dvadeset godina slikarsko i životno iskustvo stjecao u Parizu

U osječkoj Galeriji Vernissage u pothodniku ispod Trga Ante Starčevića otvorena je izložba zagrebačkog slikara Borisa Glumca pod nazivom “Dvanaest nedovršenih slika”. Izložba će se moći pogledati do 26. veljače, a od 1. do 22. ožujka moći će ju pogledati i Zagrepčani u Salonu Laval Nugent.

Prema riječima voditelja osječke Galerije Vernissage Duška Vernačkog, Osječani će se još dva tjedna moći upoznati s intrigantnim slikama velikog formata tog umjetnika. O umjetničkom radu i izložbi uz autora govorio je i likovni kritičar iz Zagreba Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti.

- Novi ciklus slika Borisa Glumca otkriva dobro znanog autora s njegovom okosnicom u novom izdanju. Naime, kada kažemo da nam je poznato njegovo stvaralaštvo, tada ističemo činjenicu da je i u prijašnjim ciklusima problematizirao blisku tematsku matricu u drugim medijima, u plošnoj slici ili u trodimenzionalnoj skulpturi. Stoga i podsjećamo na tu značajku kako bismo podvukli tezu o autoru kontinuiteta i dosljednosti u istraživanju samog stvaralačkog čina kao beskrajnog i 'nedovršenog'”, rekao je Bešlić.

Glumac je svoje slikarsko iskustvo stjecao i izvan suvremene hrvatske likovne scene u širem europskom ozračju. Dva desetljeća (od 1984. do 2004.) boravio je u Parizu gdje je stjecao znanja o slikarstvu na Likovnoj akademiji i u ovom kultnom gradu umjetnosti obogaćivao profesionalno iskustvo suradnjom s galeristima, kritičarima, slikarima, književnicima...

“Kultiviranim slikarskim postupkom Boris Glumac oblikuje fantastično u likovnu stvarnost svojeg djela gdje oblici 'pokreću osjećaje' linijom i bojom tajanstvenom snagom 'nedovršenih slika' u stvaralački proces na površini bijelog slikarskog platna kojemu nema kraja”, zapisao je Bešlić u katalogu izložbe.

Darko KOVAČEVIĆ
Boris Slavenski

Boris Glumac rođen je u Zagrebu 11. veljače 1965. Nakon dvadeset godina provedenih u Parizu od 2004. godine živi i radi u Zagrebu. Ovisno o periodima, svoj rad potpisuje s Boris Glumac ili Boris Slavenski. Od 1983. godine u Galeriji Lotršćak do izložbe u zagrebačkoj Galeriji Mala 2015. godine izlagao je tridesetak puta u Parizu, Clernomt-Ferrandu, Ljubljani, Tokiju, Dubrovniku, Sarajevu, Madridu, Rimu, Osijeku (2004.), Splitu i Bjelovaru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike