Ekonomija
CIJENA ZLATA OD POČETKA GODINE NEPRESTANO RASTE

Kina i Rusija godinama kupuju velike količine zlata
Objavljeno 9. veljače, 2016.

Nakon pada, koji traje već četiri i pol godine, cijena zlata od početka godine neprestano raste, navodi u najnovijoj analizi Admiral Markets.

Kako navode u trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa, cijena po unci iznosi 1169 dolara, što je 10 % iznad cijene s početka godine. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutačni rast cijene privremen i da će se padajući trend u tijeku godine nastaviti. “Vjerojatnost globalne recesije u bliskoj budućnosti za sada je vrlo niska pa je kupnja zlata na temelju straha neopravdana. Kada su u pitanju kamatne stope u SAD-u, moguće je da će rasti nešto sporije nego se to očekivalo prije nekoliko mjeseci. Rast kamatnih stopa vjerojatno će dovesti do nastavka jačanja američkog dolara, što će indirektno podići cijenu zlata i utjecati na smanjivanje potražnje. Za sada je nastavak pada cijene zlata izgledniji od značajnijeg rasta i postoji realna vjerojatnost da će u tijeku godine cijena zlata bar nakratko pasti ispod 1000 dolara po unci”, navode iz Admirala.

Kao najvažniji razlog veće cijene zlata navode paniku na kineskoj burzi koja se nakratko proširila na ostatak svijeta. “Još jedan argument za rast cijene zlata masovna je potražnja za zlatom od strane država kao što su Kina, Rusija i Njemačka. Kina i Rusija već godinama kupuju velike količine zlata kako bi diverzificirale rezerve centralnih banaka, dok Njemačka svoje postojeće rezerve želi vratiti iz inozemstva” ističu iz Admiral Marketsa.(Z.R.)

Njemačka većinu svojih zaliha zlata drži u New Yorku, Londonu i Parizu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike