Ekonomija
UTIHNULA SELJAČKA SCENA

Od tisuću seljačkih udruga ozbiljno djeluje samo jedna
Objavljeno 9. veljače, 2016.
Udruga Život jedina prati sve aktualnosti, uvijek ima stav, ali i konkretna rješenja

Novi ministar poljoprivrede Davor Romić u svom prvom javnom istupu najavio je bolju komunikaciju sa seljačkim udrugama, no većina ih je, iako se “vrti” brojka o registriranih 1000, u posljednje vrijeme gotovo utihnula.

Istovremeno, u kratkom vremenu, u dvije godine od osnutka kao ozbiljna, s argumentima, bez paušalnih ocjena, nametnula se Udruga OPG-ova Hrvatske Život koja je od tada gotovo jedina glasna u upozoravanju na probleme domaće poljoprivrede, u prvom redu OPG-ova.

A recept je vrlo jednostavan – sinergija struke, znanja, teorije i prakse proizvođača. Da misli ozbiljno Život je potvrdio i izradom programa poljoprivrede koji je prihvatio Most, a potom, u pregovorima s njim, i desna i lijeva koalicija, pa se u slobodnoj interpretaciji može reći da je Život sa svojim programom za poljoprivredu na svoj način ostvario u našim političkim odnosima tako neostvarivu – tripartitnost.

Život u svakom kutku RH

Ova će udruga 21. veljače imati svoju prvu izbornu skupštinu, u Bocanjevcima pokraj Valpova, što potvrđuje i njenu potrebu da se prostornim “šaranjem” približi što više OPG-ovcima u svakom kutku RH. Život neizostavno prati aktualnosti, uvijek ima stav, ali i konkretna rješenja, a sve to dostupnim čini i aktivnošću na društvenim mrežama.

– Krenuli smo drugačije od dosadašnjih, drugih iskustava; sve dokumentiramo, argumentiramo, dijelom i pravno, i ono što nas dijeli od prijašnjih načina funkcioniranja udruga jest da smo imali svoj program i on je prihvaćen u nedavnim postizbornim pregovorima. Program je to za malog čovjeka, za OPG-ove kao temelj poljoprivredne proizvodnje - kaže tajnik Života Miroslav Kovač.

Udruga je već uputila otvoreno pismo premijeru gdje podsjeća na važnost OPG-ova, koji se ne spominju u Vladinim smjernicama već su zamijenjeni općenitim terminima.

Najjači su u OBŽ-u

– Stoga smo zatražili prijam kod premijera, zabrinuti što se ne spominju OPG-ovi u nastupima političara koji su prihvatili naš program - ističe Kovač.

Predsjednik Antun Laslo, čiji je mandat, kao i drugih u tijelima ove udruge, na dvije godine, kaže kako Život sada ima oko 380 članova kojima je zastupljen u 16 županija. – Najjača baza nam je u OBŽ-u, no jaki smo i u primjerice Karlovačkoj županiji. Prvi put se dogodilo da su jedan program poljoprivrede prihvatile sve strane - kaže Laslo. Dodaje, izaslanstvo udruge već se sastalo i s novim ministrom te mu iznijelo svoje smjernice oko OPG-ova.

– Jer, zadnji je čas da se OPG-ovima udahne (novi) život, kao i ruralnim sredinama - kaže Laslo.

Posljednji prosvjed seljačke udruge organizirale su prije 2,5 godina - u ljeto 2013., blokiravši prometnice. Od tada su svi seljački savezi, koordinacije, stožeri… utihnuli.

Svaki treći seljak imao udrugu

– Većina tih udruga samo je osnovana i formalno postoji, no bez jasnog programa. Polazeći od brojke da ih je registrirano više od 1000, proizlazi da je svaki treći seljak registrirao udrugu… - karikira Laslo.

Poljoprivrednik Željko Fabric iz Drenja, kaže, nije član Života, no ističe da se ta udruga nametnula u vrlo kratkom vremenu svojom ozbiljnošću, pokrivenošću tema i argumentacijom.

Sada, kada je formirana nova Vlada, a polazeći od uloge Života u kreiranju programa poljoprivrede i činjenice da je prihvaćen od većine koja je formirala vlast, Kovač kaže da će Život u njegovoj provedbi imati svojevrsnu ulogu – kontrolnog mehanizma.

Suzana ŽUPAN
Gorak okus zbog neprolaska za ministricu Ružice Vukovac?

Je li zbog neprolaska Ružice Vukovac za ministricu u redovima Života ostao gorak okus? – Ona nije bila kandidatkinja udruge Život nego članica Života koja je progurala program udruge Život kroz platformu Mosta. Mi smo rekli da ćemo ju podržati kao našu članicu ako to bude politička odluka, no bili smo svjesni da, ako se bude inzistiralo na stručnom profilu ministara, gospođa Vukovac kao pravnica neće proći - kaže Miroslav Kovač.

Antun Vrakić

potpredsjednik HPK-a

Ministar je rekao: “Sve udruge moraju pod kišobran HPK-a”

Kada je riječ o udrugama na poljoprivrednoj sceni, potpredsjednik HPK-a Antun Vrakić ukazuje na prošlotjedni sastanak njenog vodstva s ministrom. – Ministar je rekao da se sve udruge moraju složiti pod jedan kišobran HPK-a kao institucije - kaže Vrakić i najavljuje reviziju udruga, kao i pravilnika koji su sada na snazi. – Jer treba uvesti reda među udrugama i službama - kaže Vrakić te poručuje kako je budućnost u udruživanju proizvođača.

380

članova ima trenutno udruga Život

16

županija pokriva udruga Život sa svojim članstvom

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike