Regija
OPĆINA ĐURĐENOVAC IZ FONDOVA EU POVUKLA 31 MILIJUN KUNA

Uzeli pet puta više novca iz EU-a od općinskog proračuna
Objavljeno 9. veljače, 2016.

ĐURĐENOVAC – Da nisu samo veliki gradovi i županije uspješni u povlačenju novca iz fondova Europske unije i nacionalnih fondova pokazuje Općina Đurđenovac, kojoj je za komunalne i društvene projekte odobren 31 milijun kuna. U drugoj polovini ove godine počet će realizacija dijela projekata. U povodu toga načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović organizirao je jučer konferenciju za novinare na kojoj je bio i direktor komunalne tvrtke Vodorad d.o.o. Đurđenovac Oliver Abičić. Načelnik Topalović predstavio je desetak infrastrukturnih projekata koji će omogućiti bolji život građana Đurđenovca, ali i mještana Lipina i Našičkog Novog Sela. Riječ je o rekonstrukciji vodocrpilišta i vodovodne mreže u Đurđenovcu, sanaciji odlagališta otpada Teodorovac, izgradnji vodovodne mreže u Lipinama, rekonstrukciji Dječjeg vrtića Jaglac u Đurđenovcu, gradnji društveno-vatrogasnog doma u Našičkom Novom Selu, rekonstrukciji Vile Neusschlos u Đurđenovcu, nabavi zelenih otoka, izradi završne projektne dokumentacije za sustav odvodnje na području općine Đurđenovac te dokumentacije za gradnju reciklažnog dvorišta.

- Prema našim saznanjima, Općina Đurđenovac ušla je u red najuspješnijih općina u povlačenju europskih sredstava za financiranje projekata. Vrijednost tih projekata iznosi 31 milijun kuna. Naš proračun iznosi 6,5 milijuna kuna, što znači da smo uspjeli priskrbiti pet puta više sredstava. Naravno, ovi projekti ne bi bili odobreni da nije bilo velikog truda pa i političke mudrosti – rekao je Topalović te naglasio da već u drugoj polovini veljače počinje rekonstrukcija vodocrpilišta vrijedna 21 milijun kuna, ali i gradnja vodovodne mreže u Lipinama, jedinom naselju od 14 na području općine koje nema opskrbu pitkom vodom iz vodovoda. Za lipinački vodovod osigurano je 500.000 kuna. Načelnik Topalović naglasio je da je raspisan natječaj za izbor izvođača radova na sanaciji odlagališta otpada u vrijednosti 6,5 milijuna kuna, a u drugoj polovini godine očekuje se natječaj za izradu projekta sustava odvodnje, za što je priskrbljeno 1,7 milijuna kuna.

Istaknuo je kako je sav europski novac za projekte dobiven u okviru natječaja za dodjelu nepovratnih sredstava i služi namjenskom financiranju.

- Općina Đurđenovac imat će temeljite i stroge kontrole od strane europske komisije. Sva su sredstva, dakle, transparentna i ne smije biti nikakve pogreške kod trošenja – zaključio je načelnik Hrvoje Topalović. S. Fridl

Zbog oporbe radili “u tišini”

Načelnik Hrvoje Topalović rekao je da je općinski tim dvije i pol godine radio u tišini zbog bojazni od opstrukcije oporbe u Općinskom vijeću. “Naše projekte nismo isticali u javnosti zbog bojazni da bi mogli biti opstruirani, odnosno zaustavljeni. Naime, imali smo loše iskustvo s političkim oponentima u Vijeću vezano uz pripreme projekata gradnje ceste u Krčevini te cesta u Đurđenovcu i Šaptinovcima. Ne zamjeram im što nisu donijeli ni jednu kunu na područje općine i što nisu dali podršku projektima, već im zamjeram to što su radili na njihovoj nerealizaciji”, rekao je Topalović.

Demanti bivšeg ministra Zmajlovića: Osigurali smo 220 milijuna kuna za sanaciju 12 odlagališta otpada

U članku objavljenom na portalu Glas Slavonije u kojem se govori o povlaćenju sredstava iz fondova EU u Općini Đurđenovac izneseni su neutemeljeni i netočni navodi.
Prenesene su riječi općinskog načelnika Hrvoja Topalovića da je “da je općinski tim dvije i pol godine radio u tišini zbog bojazni od opstrukcije oporbe u Općinskom vijeću” te da “nisu donijeli ni jednu kunu na područje općine” niti dali podršku projektima što nije točno.
Naime, oporba se upravo preko svog tadašnjeg saborskog zastupnika Hrvoja Nekića (SDP) zalagala i poticala na svim razinama da se projekti Općine Đurđenovac ostvare, tj. da se za njih osiguraju sredstva iz fondova EU jer SDP nikada nije i neće biti protiv razvoja Općine Đurđenovac. Jedan od tih projekata je i sanacija odlagališta otpada Teodoravac za koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na čelu sa tadašnjim ministrom Mihaelom Zmajlovićem (SDP) osiguralo 100% financiranje iz fondova EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Čak 85% sredstava osiguralo se iz fondova EU, a preostalih 15% u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime taj projekt Općinu Đurđenovac neće koštati ni kune.
“Osigurali smo 220 milijuna kuna za sanaciju 12 odlagališta otpada diljem Hrvatske, po modelu koji ne opterećuje proračune gradova i općina te pokazali da znamo kako iskoristiti sredstva iz EU fondova u svrhu zaštite okoliša i povećanja kvalitete života naših građana” izjavio je Mihael Zmajlović, bivši ministar zaštite okoliša i prirode.
Za mandata Mihaela Zmajlovića odobrena je sanacija odlagališta Strm breg u Općini Feričanci vrijedna 2,9 milijuna kuna, Teodorovac u Đurđenovcu vrijedna 5,6 milijuna kuna i Alabarica u Donjim Andrijevcima vrijedna 4,4 milijuna kuna.
Sanacija odlagališta Stara ciglana u Općini Semeljci započela je početkom 2015. i stajala je 1,8 milijuna kuna.
U tijeku su radovi na sanaciji odlagališta otpada Trebež u Samoboru vrijedni 65 milijuna kuna i Filipovica u Osijeku vrijedni 5,8 milijuna kuna.
U prvom kvartalu 2016. započet će radovi na sanaciji odlagališta otpada u Rešetarima koji su procijenjeni na 21 milijun kuna. Odobren je projekt sanacije odlagališta otpada Papuk u Vinkovcima vrijedan 45,1 milijun kuna, a u postupku odobrenja je sanacija odlagališta Donji Picudo u Umagu, koja je procijenjena na 17,2 milijuna kuna.
Upućen je i poziv za dostavu projektnih prijedloga za sanacije još tri odlagališta otpada u Lovasu, Murskom Središću i Ludbregu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike