Regija
ZLATNI KLAS OTROVANEC OTVORIO PET SOBA

Odmor na selu traže obitelji,
poslovni ljudi, avanturisti
Objavljeno 9. veljače, 2016.
Restoran uz uobičajenu ponudu nudi i “kuhinju naših predaka”

OTROVANEC - Zlatni klas Otrovanec seosko je imanje, restoran i odnedavno prenoćište u istoimenom selu pokraj Pitomače. Imanje je u Podravini, a opet na početku Slavonije, između vinogorja Bilogore i najzanimljivijeg dijela toka rijeke Drave. Kuća posluje od 1977. godine kao obiteljski obrt obitelji Tkalčec, a ponuda je okrenuta obiteljima, avanturistima, putnicima i poslovnim ljudima koji traže drukčije doživljaje u ruralnim predjelima Hrvatske.

- Uz uobičajenu ponudu gotovo svakog restorana, ovdje se može okusiti “kuhinja naših predaka”, čime su gosti posebno zadovoljni. Restoran daje prednost zdravoj domaćoj i vegetarijanskoj prehrani. Ima dvije dvorane za objed - jedna je kapaciteta do 50 osoba, a druga do 200 osoba. Od starih domaćih jela u ponudi su žganci, prežgane juhe, kukuruzne, ječmene i prosene kaše... Posebno oduševljenje izazivaju jela pripremljena od koprive, bundeve ili čička, ljekovitog bilja uopće, te domaći kruh od žitarica mljevenih na starinskom malenom kućnom mlinu, što mu daje posve specifičan okus – priča Bernard Tkalčec, mladi vlasnik Zlatnog klasa.

U okruženju seoskog dvorišta mala je izložba starih zanata i običaja poput mljevenja žita na ručnom žrvnju, tkanja na tkalačkom stanu, pečenja kruha u staroj krušnoj peći ili prikaz kovanja u starinskoj kovačnici.

- Ove vrste programa često posjećuju škole ili vrtići na jednodnevnim ili dvodnevnim izletima na selo u sklopu terenske nastave. Djeca se zabavljaju igrama koje su igrali njihovi djedovi i bake dok su i sami bili djeca. U dvorištu ih očekuje kućica na drvetu, starinski auto, ljuljačke, stolni tenis, prostrana livada i veliki voćnjak za igru i trčanje te romantično jezerce-ribnjak. Desetak rasnih konja pruža im užitak vožnje u kočiji ili jahanja. U okruženju na obroncima Bilogore postoji razvijena mreža biciklističkih staza koja pogoduje cikloturizmu, za koji naši gosti odvajaju sve više slobodnog vremena – nastavlja Tkalčec.

Dodaje da je na imanju u posljednje dvije godine znatno porastao broj posjetitelja, čime Zlatni klas dokazuje kako kontinentalni i ruralni turizam dobivaju sve zapaženije mjesto u hrvatskom turizmu. Zlatni klas zato od ove godine ima pet novih smještajnih jedinica, koje mogu primiti 12 osoba. Svečanosti otvorenja novih kapaciteta nazočila je i obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak:

- Zlatni klas prvi je na području Virovitičko-podravske županije krenuo u smjeru razvoja ruralnog turizma, a otvorenje ovih pet tradicionalnih podravskih soba sa starim namještajem pokazuje da naša županija ima iznimno velik potencijal za razvoj na tom području – rekla je Bošnjak.

Vladimir GRGURIĆ
U Đureku i Kati stogodišnji krevet i kada

- Nove sobe nalaze se usred dvorišta, odnosno parka. Uređenju soba pristupilo se s puno pozornosti s naglaskom na etno i tradiciju. Tako je moguće spavati u moderniziranim 100-godišnjim krevetima ili okupati se u restauriranoj kadi koja je napunila sto i “kusur” godina. Sobe su dobile imena karakteristična za ovo podneblje: Đurek i Kata, Tratinčica, Jagoda, Suncokret i Jahač, a namještaj je, zahvaljujući pronicavosti moga oca Branka, 15-ak godina skupljan na tavanu – kaže Tkalčec.

Na imanje dolaze vrtićarci, đaci, a zbog biciklističkih staza na obroncima Bilogore i cikloturisti

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike