Osijek
PLANINARSKA PUTOPISNA PREDAVANJA

Fascinantna priča Mateja Perkova koji je osvojio planinske vrhove Atlasa
Objavljeno 9. veljače, 2016.

Planinarsko društvo Zanatlija Osijek i ove veljače, drugu godinu zaredom, organizira planinarska putopisna predavanja. Ova aktivnost počela je, kao i prošle godine, s tri predavanja koja je održao Matej Perkov, mladi koprivnički planinar sa zagrebačkom adresom. Nakon dva predavanja, za učenike OŠ Franje Krežme i I. gimnazije (opće), ovaj promotor planinarstva kao rekreacijske aktivnosti, fascinantnom pričom o osvajanju vrhova Atlasa, oduševio je brojne Osječane koji su do posljednjeg mjesta ispunili svečanu dvoranu Filozofskog fakulteta.

Od mora do vrha, tako je Perkov naslovio svoje predavanje, a o svojoj afričkoj avanturi kaže: “Riječ je o projektu pod nazivom “From Sea to Summit - Morocco 2015”, prvoj hrvatskoj ekspediciji čiji je cilj bio uspon od razine mora na neki poznati svjetski vrh, u ovom slučaju 4167 m visok Toubkal na Atlasu”. Ovu samostalnu ekspediciju koja je trajala 34 dana, Perkov je realizirao posve sam.

Gosta je u ime organizatora PD-a Zanatlija predstavio Vlado Obad, a zatim je Pekrov pričao kako je od Zagreba, preko Italije stigao do Maroka i tamo, u društvu svog plišanog mede Ivice, doživio nezaboravne trenutke.

- To je totalno drugi svijet, drugačiji zrak, atmosfera, arhitektura, boje i ljudi. Istraživao sam uličice Marrakesha s novim prijateljem iz Rumunjske, obišao Essaouir, bijeli grad na obali Atlantskog oceana. Trebalo mi je 15 dana da s ruksakom teškim 24 kg prehodam 280 km dug put do sela Imlil, koje se nalazi u podnožju planine Veliki Atlas - priča Perkov.

Ipak, vrhunac avanture bio je uspon na vrhove Velikog Atlasa. Nije mu bilo dosta kada je dosegao najviši vrh Atlasa i sjeverne Afrike Jbel Toubkal, visok 4167 m, pa se nastavio penjati i osvajati vrhove Tazaghart (3963 m), Biguinnoussene (4002 m). Najdraži su mu bezimeni vrhovi nepoznate visine, koje je ispenjao na grebenu koji vodi od vrha Bou Ouzzal (Berberski nož) prema Tete Ouanoums (3970 m).

- Bila je to jedinstvena ekspedicija, a sada se spremam osvojiti Elbrus (5642 m), vrh Rusije - najavio je Perkov, inače dobitnik nagrade “Marko Polo” za domaći putopis u knjizi “Planinarenje je način izražavanja”. Sljedeće predavanje održat će se 10. veljače, s početkom u 18 sati, predavač je Vlado Obad, a tema Peru. V. Latinović

Možda ste propustili...

ŠTO KAŽE PROGNOZA ZA IDUĆIH DESETAK DANA

Vrijeme nestabilno, no za vikend, srećom, bez kiše

DRUŽENJE MATURANATA NAKON QUADRILLE

Vodenim pištoljima hladili usijane glave

PLESNA IGRAONICA “POČETNICA”

Male balerine plešu u subotu i nedjelju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana