Sport
NOGOMETAŠI OSIJEKA U SUBOTU OTVARAJU DRUGI DIO SEZONE

Zekić: Očekujem hrabar,
odlučan i agresivan Osijek
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Nakon Međugorja "bijelo-plavi" dobili mini-odmor, danas opet u pogonu

Nogometaši Osijeka nakon dvodnevnog odmora nakon povratka s priprema u Međugorju danas će opet biti u pogonu. Tijekom boravka u Hrecegovini Osijek je odigrao četiri prijateljske utakmice i zabilježio je dvije minimalne pobjede (Velež, Vitez, jedan remi (Zrinjski), te jedan poraz (Široki Brijeg).

Trener Zoran Zekić globalno je mogao biti zadovoljan prije svega uvjetima koje je imao tijekom priprema. Vremenski uvjeti bili su gotovo idealni, što mu je omogućilo provođenje svega što je zamislio.

- Pripreme su prošle dobro. Najvažnije je to što su svi igrači odradili previđeni program i nije bilo ozbiljnijih ozljeda. Jedino mi je žao što nismo na raspolaganju imali Zorana Arsenića, a čiji povratak u pogon željno očekujemo. Ostalo je bilo na potrebnoj razini, posebice nakon onog uvoda koji smo bili prisiljeni odrađivati u ledenim uvjetima Gradskog vrta. Tek po dolasku u Međugroje dobili smo mogućnost za normalno vježbanje - kaže Zekić.

Ubrzati protok lopte

U četiri odigrana susreta u Međugorju Osijek je odigrao prosječno. Još uvijek su vidljivi problemi u igri koji su pratili bijelo-plave i jesenas.

- Nisam zadovoljan do kraja igrama u pripremnim utakmicama, ali neki su pomaci u našoj igri primjetni. Još moramo ubrzati protok lopte, češće dovoditi napadače u situacije "1 na 1", jer imamo takav profil igrača koji to može riješiti. Moramo poboljšati i komunikaciju u igri, ali mislim kako je vidljivo i prepoznatljivo kako i na koji način želimo igrati. Naravno, ni forma nam u tim susretima nije bila na visini, ali to me ne brine, jer nije bilo ni vrijeme da budemo u optimalnom stanju. Tek sada slijedi razdoblje u kojem ćemo podizati formu.

U odnosu na jesenski dio sezone igrački kadar istinsko pojačanje dobio je samo u Aljoši Vojnoviću. No, on nije pripreme prošao u cjelini.

- Zato smo mu malo pojačali rad od trenutka kada nam se priključio. To je žrtva koju smo morali podnijeti i ako neće možda biti u optimalnom stanju za prva dva kola koristi ćemo imati nakon njih. Nema dvojbe kako će on biti pojačanje za nas. Kad smo već kod pojedinaca želio bih istaknuti naša dva najmlađa prvotimca Lovru Anića i Mihaela Žapera koji su tijekom priprema napravili velike pomake u svojoj igri i ako tako nastave Osijek će u njima dobiti veliki zalog za budućnost. Možda već i ovog proljeća dobiju pristojnu minutažu, ali nećemo žuriti. Postupno ćemo ih uvoditi u momčad, a koliko će igrati ovisit će i o našem položaju na tablici.

Na maksimalnom “broju obrtaja”

Tijekom priprema nismo često na djelu vidjeli presing koji je Zekić usadio u momčad u završnici jeseni.

- Više smo ga vježbali na treninzima nego što smo ga koristili u utakmicama. Igrači su bili umorni i nije bilo potrebe riskirati ozljede. Uostalom, u utakmicama smo fokus dali na stvari koje nam nisu jesenas bile dobre. Za presing nema straha. To je momčad usvojila i sad kad dođe svježina bit će nam to opet važno oružje.

Dakle, kakav Osijek mogu navijači očekivati u proljeće?

- Na tragu onog iz posljednjih šest-sedam kola jesenskog dijela sezone. Očekujem agresivan, odlučan i hrabar Osijek, a tome bih volio dodati više ritma i izravniju igru prema suparničkim vratima. Nisam od onih koji uživaju u beskrajnom posjedu lopte. Moja ideja nogometa je što brže donijeti loptu u zonu iz koje se može opasno djelovati na suparnička vrata.

Osijek je u završnici jeseni stvorio dobre preduvjete za proboj prema sredini tablice. Zato će pobjeda u proljetnoj premijeri, u kojoj će gost Gradskog vrta biti Istra 1961, biti od vitalne važnosti.

- Za mene je taj susret važan samo iz perspektive da je prvi na redu. Prve utakmice znaju biti nezgodne zbog nervoze, ali i zbog velike želje za dokazivanjem. Mislim kako je i Istra 1961 ozbiljnija i jača momčad nego što je bila na koncu jeseni. Imaju i nekoliko neugodnih pojedinaca i sigurno nas čeka izazovan susret. Morat ćemo odmah na startu biti u maksimalnom "broju obrtaja" ako želimo pobijediti - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dalibor KELER
OSIJEKOVE PRIPREMNE UTAKMICE

Osijek – Belišće 6:0 (Roce 2, Škorić 2, Špoljarić, Mandić)

Osijek – Cibalia 1:0 (Šarić)

Osijek – Zrinjski (Mostar) 1:1 (Perošević)

Osijek – Široki Brijeg 1:2 (Perošević)

Osijek – Velež 1:0 (Vojnović)

Osijek – Vitez 1:0 (Vrhovec-autogol)

PRESING VAŽNO ORUŽJE

ZEKIĆ JE UVJEŽBAVAO SITUACIJE KOJE JESENAS NISU BILE DOBRE

Najčitanije iz rubrike