Crna kronika
PREVARENI PREKO INTERNET-OGLASA

Platio dva mobitela, a
stigle mu prazne kutije!
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Prevaranti se koriste i računima otvorenima u sportskoj kladionici

Građani sve češće prijavljuju internetske prijevare, a najčešći je oblik cyber kriminala kupnja atraktivnih proizvoda po često nerealnim cijenama, kažu iz policije.

Cyber kriminal na svoj je koži osjetio i Đakovčanin koji je 26. siječnja preko internetskog oglasnika naručio dva mobitela i nepoznatoj osobi uplatio nekoliko tisuća kuna. Međutim, umjesto skupih mobitela na njegovu adresu stigle su prazne kutije! Prijevara je početkom veljače bilo i na bjelovarskom području. U prvom slučaju prodavatelj je prevario osobu koja je naručila vojni nož, tzv. bajunetu, a primila kinesku kopiju njemačkog borbenog noža. U drugom slučaju osoba je dogovorila zamjenu zlatnog prstena za mobitel, no, iako je ona prsten poslala, uređaj nije dobila, niti je osoba s kojom je sve dogovorila dostupna.

- Počinitelji ovakve vrste kaznenih djela preko interneta nude na prodaju određeni proizvod za koji postoji zainteresiranost većeg broja ljudi, kao što su atraktivni modeli mobitela, dresovi poznatih sportaša i slično. Oštećena osoba na zahtjev počinitelja plaća uplatom na tekući račun ili na račun otvoren u nekoj od sportskih kladionica, s tim što se proizvod uopće ne dostavi zainteresiranoj osobi ili joj se dostavi bezvrijedan predmet - upozoravaju iz policije.

Kako dalje dodaju iz MUP-a, preko društvenih mreža (npr. Facebooka) prevarant se koristi profilom anonimne osobe ili osobe koja je poznata široj javnosti.

Za internetske prijevare karakteristično je da prodavatelj traži da mu se novac uplati što prije jer “postoji mogućnost da željeni artikli budu rasprodani” i slično. Na taj način počinitelj provodi pritisak na zainteresiranu osobu, koju tako navodi da reagira što prije i bez razmišljanja. Međutim, bez obzira na “prodavačevo” požurivanje, ne trebe se žuriti. Prvo se treba raspitati o čemu se radi, a savjeti se mogu potražiti kod prijatelja i znanaca, ali i na internetu.

Ako ste ipak nasjeli na priču “prodavača” i ostali bez novca i bez onoga što ste naručili, o tome odmah osobno obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite policiju na 192.

Sandra LACIĆ
KRADU PROFILE

Profil kojim se prevaranti služe na društvenim mrežama može se pribaviti kreiranjem novog profila, korištenjem tuđih ili izmišljenih identifikacijskih podataka te pribavljanjem pristupnih podataka odnosno korisničkog imena i zaporke određenog profila od treće osobe, koja je te podatke pribavila na nezakonit način. Također tuđi profil često i “hakiraju”, pa onda “nude na prodaju” određeni proizvod. Da bi se to spriječilo, iz policije navode da je važno imati ažurne antivirusne i antispyware programe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike