Novosti
BOŽO PETROV JOŠ JEDNOM ZALJULJAO VLADAJUĆU KOALICIJU

Smjena ravnatelja SOA-e
podijelila državni vrh,
čeka se Oreškovićeva odluka
Objavljeno 7. veljače, 2016.
O Lozančiću ću odlučiti idući tjedan. Sve ćete znati idući tjedan - poručio je kratko premijer

Najavljena smjena ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića izazvala je tijekom vikenda nove prijepore u vladajućoj koaliciji.

Naime, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija, otvoreno se suprostavio takvoj odluci predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Naime, ona je potpisala odluku o razrješenju Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i o tome u petak izvijestila javnost, ujedno priopćivši Lozančiću osobno kako ne uživa njezino povjerenje.

Petrov je istaknuo kako je razgovarao s Lozančićem i da ne vidi razloge zbog čega ne bi mogao ostati na čelu SOA-e. “Razrješenje se može dogoditi jedino ako su dva potpisa. U ovom trenutku on nije razriješen, predsjednica je učinila korak sa svoje strane. Ne mogu reći da sam primijetio da postoje razlozi zbog kojih on ne bi mogao biti ravnatelj SOA-e”, rekao je Petrov.

I premijer Tihomir Orešković, na čiji se supotpis odluke o razrješenju još čeka, komentirao je novinarima ovu situaciju rekavši kako Petrov ima svoj stav.

- O Lozančiću ću odlučiti idući tjedan. Sve ćete znati idući tjedan - poručio je kratko Orešković.

O tom se slučaju na svom profilu na Facebooku oglasio i prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. “Predsjednica je svoju odluku donijela i to moramo poštivati. Dijalog i dioba vlasti temelj su demokracije. Demokracija podrazumijeva i različita mišljenja, stavove i činjenice na temelju kojih razboriti i odgovorni političari donose najbolje odluke. Poštujući to, poštujemo i pravo premijera da donese vlastitu odluku”, ističe Karamarko.

Čelnik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović smatra pak kako nema nikakvog razloga za Lozančićevu smjenu. “To sve skupa ukazuje na kaos i bezvlašće u kojem Hrvatska niti ima vlast niti ima koherentnu vladu, niti ima osobu koja u svojstvu premijera donosi odluke”, rekao je Milanović. On smatra kako ta odluka očito nije usklađena, budući da je smjena ravnatelja SOA-e u ingerenciji premijera koji se dogovara s predsjednikom, odnosno predsjednicom. “Za Lozančića se ne bojim, jer je riječ o vrhunskoj osobi koja će naći vrhunski posao u bilo kojem trenutku i koji je u trenutku imenovanja rekao da želi raditi ovaj posao samo četiri godine. To je osoba koja je vjerojatno zaslužila najviše hrvatsko odlikovanje o čemu znam ja, onda predsjednica Grabar Kitarović te još nekoliko ljudi”, rekao je Milanović, poručivši premijeru i predsjednici da se dogovore ako ga žele smijeniti “ali neka ne blamiraju državu”. Na pitanje što bi on učinio da je na funkciji premijera, odgovorio je kako je očito da predsjednica Grabar Kitarović premijera Oreškovića doživljava kao “slabi entitet”.I.Bošnjak

IVO JOSIPOVIĆ

bivši predsjednik RH

Neukusno je izmišljati razloge za smjenu

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, smatra da se čelnika takve organizacije može smijeniti i na temelju nepovjerenja, ali ističe kako je on imao dobra iskustva s Lozančićem. “Osoba na toj funkciji servisira predsjednicu i premijera, ali u nekim slučajevima i policiju i resorna ministarstva, pa nema smisla da ondje ostane ako ne uživa povjerenje. Prema mome mišljenju, nije sporno smijeniti bez povoda, dapače, potpuno je neukusno i ponižavajuće za čovjeka sad izmišljati razloge za skraćenje mandata”, kaže Josipović, dodajući kako SOA još nije depolitizirana. “Nitko ne bi smio imati tajne poluge i svoje ljude u SOA-i”, rekao je.