Batat, grah, tamna čokolada...
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Zima je godišnje doba u kojem trebamo osobitu pozornost pokloniti načinu prehrane kako bismo održali dobro zdravlje.
Zbog vanjskih niskih temperatura skloni smo uljuljkati se u udobnost vlastitog doma i provoditi slobodno vrijeme ispred televizora ili računala. Manje se krećemo i skloniji smo povećanom konzumiranju hrane, pa nerijetko dobijemo i nekoliko kilograma viška.
U vrijeme ostalih godišnjih doba na raspolaganju nam je sezonsko voće i povrće te je sasvim prirodna njihova priprema i konzumiranje, osobito ako imamo vlastiti povrtnjak.
U zimskim mjesecima situacija je manje povoljna, voće i povrće nisu nam nadohvat ruke. Naši obroci često su siromašniji vrijednim nutrijentima. Upravo to može biti prijetnja zdravlju našeg organizma, njegovoj snazi i formi.
Evo u kojim ćete namirnicama pronaći najviše potrebnih nutrijenata.
l naranče (vitamini A, C, folna kiselina, minerali kalcij, kalij, dijetalna vlakna)
l cjelovite žitarice (vitamini B1, B2, B6, D, minerali kalij, magnezij)
l batat (vitamini A, C, B5, B6, mangan)
l grah (odličan izvor proteina, dijetalnih vlakana, željeza, magnezija, vitamina B)
l tamna čokolada (antioksidansi, magnezij, kalcij, željezo, cink, mangan)
l bundeva i njezine sjemenke (vitamini A, C i E, željezo, mangan, kalcij, cink, zeaksantin)
l orašasto voće (bogato proteinima, dijetalnim vlaknima, zdravim mastima, kalcijem, željezom, vitaminom E, cinkom, magnezijem).(J.Kn.)
Manje se krećemo i skloniji smo povećanom konzumiranju hrane