Zdravlje
ČAJ

Skida kilograme
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Listovi matara koriste se u liječenju tegoba mjehura, za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi

Matar (Crithmum maritimum L.) pripada obitelji štitarki (Familiae Apiaceae - Umbelliferae).

Prirodni je aromatik, aperitiv, digestiv, depurativ, diuretik, karminativ. Druga imena matara su motar, motrika, morski koper, petrovac, primorski obalac, šćulac, slatki kopar. Engleski naziv mu je Rock samphire, njemački Meerfenchel, a talijanski Finocchio marino, bassiaga, erba S. Pietro.

Matar se spominje u grčkoj mitologiji u priči u kojoj je božica Heketa ponudila pripremljeno jelo od matara Tezeju. Naši pomorci su na put oko svijeta sa sobom nosili konzervirane listove matara u octu (skorbut). Matar je biljka planeta Jupitera. U Italiji nazivaju matar biljka svetog Petra.

Pučka medicina bilježi uporabu listova matara u liječenju tegoba mjehura (prehlada, pijesak, infekcije), za detoksikaciju organizma i čišćenje krvi (detoksikant, depurativ), za jače mokrenje (diuretik), bubrežne komplikacije (u obliku čaja), za mršavljenje (čaj), kod tegoba želuca (slabog rada, jede se ukiseljeni matar itd.). Sjeme se koristi kao diuretik (za jače izlučivanje mokraće itd.) i karminativ za liječenje tegoba crijeva (pogotovo kod nadutosti, aerofagije, vjetrova itd.). Ulje koje dobijemo iz sjemena matara dobar je digestiv (kod poremećaja rada želuca, slabog rada želuca, slabog apetita itd.).

Ljekovito djelovanje

Zapadna pučka medicina rabi matar kao aperitiv, digestiv, diuretik, karminativ, tonik, za liječenje bolesti krvi. Koristi se i kod bolesti bubrega, i to slabog i tromog bubrega, bubrežnih komplikacija, crijevnih tegoba, gojaznosti, nadutosti, tegoba sa želucem, vjetrova, za smanjenje tjelesne težine kod gojaznosti itd. U kulinarstvu se listovi rabe za kiseljenje ili salamuru te za začin. Kuhani listovi mogu se preliti s malo vinskog octa i ulja kao dobra i ukusna salata, kao i priprema umaka od sjeckanih listova i maslaca. Ulje sjemena rabi se u parfumeriji.

Iz kulinarstva

Danas su rijetki otočani i stanovnici uz morsku obalu koji rabe matar za jelo. Poznato mi je da se od listova može napraviti ukusan rižoto te ukusna miješana salata s raznim proljetnim samoniklim jestivim biljem. Konzerviranje listova matara u vinskom octu najstariji je način uporabe za jelo. Zbog jake aromatičnosti i posebnog okusa (slankastog, slabog okusa itd.) u svježem stanju listovi se mogu malo posušiti da izgube jak aromatičan miris i okus te se na taj način rabi za jelo. Suhe usitnjene listove možemo rabiti kao dobar začin za razna jela. Kiseljenje matara stara je otočka metoda koju možemo na lagan način i mi rabiti. Uzmemo oko 0,5 kg mladih sočnih listova koje kratko prokuhamo u 1 litri vode u koju smo prethodno ulili 1 dl vinskog octa (i jednu jušnu žlicu krupne morske soli). Izvadimo listove i stavimo u staklenku te prelijemo vodom u kojoj su se kratko kuhali. Zatvorimo celofanom ili poklopcem. Matar se ne uzima ni u kojem obliku u tijeku trudnoće.

Ivan LESINGER

1 jušna žlica suhih usitnjenih listova matara, 2 dl vode Uputa za pripremu: vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo. Uputa za uporabu: uzimamo 1-3 šalice čaja tijekom dana.

TINKTURA

(aperitiv, digestiv, karminativ)200 grama sjemena - cvjetova, 1 l 70 % alkohola. Uputa za pripremu: usitnjene cvjetove prelijemo alkoholom i ostavimo da se moče 8 dana. Procijedimo. Uputa za uporabu: uzimamo 2 do 3 puta na dan po 20 kapi s malo vode ili čaja pola sata prije jela

TINKTURA VINSKA

(diuretik, depurativ) 50 grama svježih listova ili cijele biljke, 1 l vina (crno-bijelo). Uputa za pripremu: močimo usitnjene svježe listove u vinu 8 dana i procijedimo. Uputa za uporabu: uzimamo po jednu čašicu pola sata prije jela kao digestiv i depurativ.

SOK

Iscijeđeni sok iz svježih listova uzimamo 2 do 3 puta na dan po jednu malu čajnu žličicu, kao diuretik i depurativ.

ULJE

Iz sjemena matara dobiveno ulje uzimamo 1 do 2 puta na dan po 5 kapi s hranom.

PREŽIVLJAVANJE U PRIRODI

Proljeće-ljeto-jesen-zima: Za jelo rabimo mlade listove od kojih možemo pripremiti juhe, salate, razna variva s ostalim samoniklim biljem. U jesen sabiremo sjeme koje rabimo za začin ili pripremu čaja. Ukusno je i za jelo.

KARAKTERISTIKE BILJKE

Višegodišnja zeljasta biljka, visine do 50 centimetara s glatkom, razgrananom žućkastom stabljikom na vrhu koje se razvija štitasti cvat koji čine žuti do žućkastozeleni sitni cvjetovi. Listovi su karakteristični usko kopljasti i mesnati, jedan do dva puta rasperani, lijepe modrozelene boje.

Vrijeme cvatnje: IV. - VIII. mjesec

Miris i okus: aromatičan miris i slanog jako aromatičnog okusa.

Stanište: raste uz cijelu našu morsku obalu i otocima, na slanim mjestima, u velikom mnoštvu na stijenama, zidovima, kamenjarima, obalnim putovima te na zapuštenim krovovima kuća.

Listovi matara beru se za jelo i za konzerviranje u octu, a sjeme za dobivanje ulja. Za čaj listove sušimo na toplom i prozračnom mjestu (beru se u proljeće prije cvatnje). Sjeme također možemo brati (IX. i X. mjesec) te sušiti na toplom i prozračnom mjestu tako da napravimo vezice s ubranim cvjetovima te objesimo na prozračnom i toplom mjestu. Matar sadrži: eterično ulje, karotin, vitamin C, mineralne soli.

Najčitanije iz rubrike