Regija
U DONJEM MIHOLJCU TRADICIONALNA 10. KOBASICIJADA

Najbolju kobasicu pravi Marko Brkić
Objavljeno 7. veljače, 2016.

DONJI MIHOLJAC - Donji Miholjac ovoga je vikenda jubilarni, 10. put, bio domaćin sve poznatije i cjenjenije gastromanifestacije u ovom dijelu Slavonije: kobasicijade – ocjenjivačke smotre domaćih kobasica. Nju tradicionalno organizira i prirema donjomiholjačka Udruga Čuvari slavonske tradicije, u suorganizaciji s Turističkom zajednicom grada Donjeg Miholjca i uz veliku pomoć Miholjačkog poduzetničkog centra. Lijep i sunčan zimski dan bio je odlična prigoda za posjetitelje ove manifestacije koji su u i ispred hotela Borik mogli uživati u programu koji je trajao cijelog dana do sitnih jutarnjih sati, kada je manifestacija završena velikom zabavom za sudionike i goste. U poslijepodnevnim satima počelo je pečenje slanine na otvorenom, gdje su za posjetitelje bili pripremljeni ražnjevi za pečenje, slanina, luk i kruh, a uvečer je uslijedila svečanost dodjele nagrada za tri najbolje kobasice uz večeru, degustacija kobasica pristiglih na ocjenjivanje i kulturno-umjetnički program.

Ove godine za ocjenjivanje je pristiglo 35 uzoraka od kojih je 1. mjesto osvojio Marko Brkić, 2. mjesto Tihomir Sklizović, a 3. mjesto Mirjana Petrović. Postupak ocjenjivanja sastoji se od laboratorijskog ispitivanja na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu svakog uzorka te od organoleptičkog ispitivanja na licu mjesta, ali i da su dva od sva tri nagrađena uzorka koja su brojem bodova zaslužila zlatne medalje, uzorci domaće crne slavonske svinje. Svi ostali uzorci svojom su kvalitetom, prema ocjeni žirija, zaslužili minimalno broncu. Nagrade najboljim proizvođačima kobasice uručili su gradonačelnik prijateljskog mađarskog grada Siklosa Janos Marenics i zamjenik gradonačelnika Harkanya.

Koliko je ova udruga i ova gastromanifestacija pridonijela popularizaciji proizvodnji autohtone domaće kobasice, koja je sve više na cijeni kao visokokvalitetan proizvod, najbolje svjedoči podatak da je Udruga čuvari slavonske tradicije podnijela zahtjev za zaštitu naziva zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla za slavonsku kobasicu u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka. Njihovu inicijativu podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede s kojim je potpisan ugovor, te je postupak trenutačno u fazi realizacije. Upravo održana kobasicijada daje velik doprinos tome kao i promidžbi poduzetništva, zadrugarstva i obrta, posebice očuvanju tradicijskih obrta i lokalnih proizvoda.L.Aničić

Drugo mjesto osvojio je Tihomir Sklizović, a treće mjesto pripalo je Mirjani Petrović

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike