Osijek
IZLOŽBA U POVODU ROĐENDANA KULTNOG KAFIĆA

Trica proslavila četrdeseti
Objavljeno 7. veljače, 2016.

Otvaranjem izložbe crno-bijelih umjetničkih fotografija pod nazivom “40 godina” te zanimljivim glazbenim programom s urbanim štihom, kao i lijepim druženjem stalnih, ali i onih povremenih gostiju, osječki caffé Trica u subotu je obilježio veliku obljetnicu – puna četiri desetljeća postojanja.

Naime, 23. veljače 1976. Mile Dumančić, legendarni “broj 3” Nogometnog kluba Osijek, u današnjem Lučkom prilazu otvorio je caffé s prvim espresso aparatom u gradu, koji se prvo službeno zvao Trojka, a potom je naziv korigiran u onaj prema kojem je danas poznat i nadaleko izvan Osijeka – Trica. U povodu toga, 40 godina kasnije, u prostoru Trice predstavljeni su Irina & Matej, mladi fotografski dvojac poetskog izričaja s iznimnim senzibilitetom za lijepo u njihovoj prvoj samostalnoj izložbi. Crno-bijele fotografije dimenzija 50×70 centimetara, pak, portretiraju vjerne goste Trice, simljene u karakterističnim pozama, od kojih su neki i u društvu svoje djece, ljubimaca ili unuka koji su u Trici napravili svoje prve korake. Te su fotografije ovjekovječene i u prigodnoj monografiji.

- Na žalost, u svibnju prošle godine napustio nas je osnivač i prvi vlasnik Trice, moj otac Mile Dumančić. Mi, njegovi nasljednici, nastavljamo priču koju je on započeo, a u čijem temelju se nalazi ljubav. U prvom redu, ljubav prema ovom gradu - na otvaranju izložbe emotivno je kazala Dea Lazar, diplomirana ekonomistica i sadašnja vlasnica Trice.

Inače, izložba će biti postavljena do prvog tjedna ožujka. Podatci o kultnom kafiću pak mogu se pronaći na njihovoj službenoj Facebook stranici Fb/caffetrica ili Instagram profilu tricaosijek. T. Levak

POSEBNA POSVETA

Osim što ga je kći Dea istaknula u svojem obraćanju okupljenima, posebnu je posvetu Mile Dumančić dobio i u monografiji. “Jedna priča. Jedan čovjek. Njegov grad. I ljubav”, stoji na početku zapisa u kojem je, uz njegovu crno-bijelu fotografiju, Dumančić predstavljen kao vizionar i sanjar. “Tvoje vizije, sve tvoje progresivne ideje, živjet će u ovom prostoru potpuno opipljivo dok nas tvoje svjetlo prati iz nekih drugih dimenzija. Hvala ti na ljubavi i brizi, osjećaju za lijepo, veselom duhu i posebnom pogledu. Volimo te”, stoji u posveti njegove uže obitelji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike