Osijek
GRAĐANI OPRAVDANO SUMNJIČAVI

Dolazak kontrolora i inkasatora u kućanstva mora biti najavljen policiji
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Majka naše čitateljice imala je neugodno iskustvo s kontrolorom HRT-a, u kojeg je opravdano posumnjala

Gotovo sve dijelove Hrvatske, pa tako i Osijek, nije zaobišla pojava lažnih inkasatora i kontrolora. Na stranicama crne kronike tako nerijetko možemo čitati o lažnim predstavljanjima, a pojava tzv. inkasatora ili kontrolora bez iskaznice navela je sugrađane na krajnji oprez.

U tim poslovima, inače, pomažu i agencije, koje, prema riječima Vlade Krznarića, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske, mailom ili osobnim dolaskom najavljuju da će na određenom području kućanstva obilaziti kontrolori, odnosno inkasatori.

- To čine upravo kako bi se na minimum svela mogućnost prijevara - poručio je Krznarić.

Da građani pušu i na hladno, pokazuje i slučaj Osječanke Jadranke Reder, čiju je majku, a potom, sljedećega dana, obje, posjetio kontrolor HRT-a. Kako na njezin upit nije predočio iskaznicu i k tomu je tijekom prvog posjeta tražio 800, a sljedećega 960 kuna, posumnjala je da je riječ o lažnom kontroloru. I ne samo ona, nego su i njezini susjedi u Ružinoj, vidjevši nepoznatog muškarca kako obilazi kuće i, prema svjedočenjima, ne pokazuje iskaznicu kojom bi se identificirao, bili na oprezu.

- U predvečerje je mojoj 86-godišnjoj majci pozvonio njoj nepoznat čovjek, s dalmatinskim naglaskom. Rekao je kako je iz Imotskog i tražio je da plati 800 kuna. Ona na to, srećom, nije pristala, no uspio ju je nagovoriti da mu da svoj JMBG. Vratio se sutradan, kad sam u majčinoj kući bila i ja - počela je priču Reder, naglasivši da je na majčinoj adresi televizor odjavljen još u listopadu 2015. Svi dotadašnji računi, tvrdi pokazujući potvrde, podmireni su.

- Drugog je dana došao oko 18 sati i taj je put tražio 960 kuna na osnovi navodnog duga za HRT-ovu pretplatu. Kad sam ga tražila da mi pokaže svoju iskaznicu, odmah je otišao, rekavši kako se mora konzultirati s kolegom koji ga čeka u automobilu i da će se vratiti. Međutim, više se nije vratio. Zanimljivo je da ga uopće nisu zanimale podmirene uplatnice koje sam mu željela pokazati - ispričala nam je Reder tijekom posjeta našoj redakciji. Ni naknadni poziv u HRT, gdje je doznala kako je ipak riječ o pravom kontroloru, nije ju umirio jer, smatra, službene bi osobe morale imati identifikacijsku iskaznicu. Kaže nam kako su joj na HRT-u rekli da njihovi kontrolori moraju imati iskaznicu, da ne smiju dolaziti u kasne sate u kućanstva i da ne smiju uzimati gotov novac.

- Kontrolor koji je došao u našu kuću od nas je tražio gotovinu na temelju duga iako smo imali uplatnice, došao je navečer i nije se želio legitimirati. Moja je majka stara i sve ju je to opravdano uznemirilo. Pa svako malo novine pišu o starijim ljudima koji su postali žrtvom prevaranata - kaže Reder.

Marija MIHELIĆ
ŠTO KAŽU NA HRT-u

Kontrolori Hrvatske radiotelevizije imaju protokol kojeg se moraju pridržavati, a predočenje iskaznice prvi je postupak u proceduri pri ulasku u nečiji prostor. Potvrdio nam je to Damir Tus, voditelj HRT-ove Radne jedinice Prodaja, objašnjavajući da kontrolori imaju podatak o adresama gdje se pristojba ne plaća te evidenciju odjave posjedovanja prijamnika.

- Kontolor konstatira ima li korisnik televizor ili nema. Ako je televizor odjavljen, a kupljen je novi, korisnik mora predočiti dokaz da ga je u međuvremenu kupio. No nema li dokaze, korisnik je dužan platiti pristojbu godinu dana unatrag. Obično kontrolori naplaćuju 480 kuna i korisnik nakon toga počinje biti obveznik plaćanja. Dakle, kontrolor smije zatražiti novac od korisnika, i nije mu zabranjeno obilaziti kućanstva u poslijepodnevnim i večernjim satima. Mnogi, naime, nisu kod kuće prijepodne - ističe Tus.

Dodajmo tomu da je HRT, kako su nedavno izvijestili mediji, poručio da će pronaći druge pravne modele nakon što je Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio presudu prema kojoj je ukinuo dijelove Odluke o načinu odjave prijamnika jer nije u skladu sa Zakonom o HRT-u.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana