Regija
KASNA DOSTAVA NEKOLIKO POŠTANSKIH POŠILJAKA

Pošiljka iz Osijeka do Darde putovala više od tjedan dana
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Poziv za vještačenje poslan je 26. siječnja, a stigao je 4. veljače

DARDA - Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ne znam više komu se obratiti. To što naša pošta radi, vjerujem da nema nigdje na svijetu'', negoduje Miona Gaćina iz Darde, čijim se članovima obitelji već nekoliko puta dogodilo da zbog kašnjenja pošiljki ne stignu na potrebna mjesta. Za to krivi isključivo Hrvatsku poštu, točnije poštanski ured u Dardi.

- U zadnje vrijeme kašnjenje je postalo gotovo redovito. Prije dva tjedna, primjerice, otac se nije pojavio na svjedočenju u DORH-u. Pošiljka mu je iz Osijeka poslana 11. siječnja, a stigla je tjedan dana kasnije, oko podneva. Svjedočiti je trebao tog dana u 8 sati. Meni je, pak, pošiljka iz Belog Manastira poslana 7. siječnja, a dostavljena tek 18. siječnja - prepričava, nastavljajući kako joj je prekipjelo u četvrtak, nakon što je majci dostavljen poziv za vještačenje za tuđu pomoć i njegu.

- Pošiljka je poslana 26. siječnja, a stigla je 4. veljače. Normalno da se na vještačenju trebala pojaviti dan ranije, što nije znala. Nadam se da će dobiti još jedan poziv, jer će u protivnom izgubiti sva prava. Riječ je o približno 500 kuna, novac koji u ova teška vremena svima mnogo znači - kaže Miona Gaćina, pitajući se je li moguće da pošta iz 15-ak kilometara udaljenih Osijeka i Belog Manastira do Darde putuje više od tjedan dana, te tko će snositi posljedice ako majka izgubi spomenuto pravo. Kada se zbog kašnjenja jedne isporuke požalila u darđanskom poštanskom uredu, rekli su joj kako je riječ o drugom pokušaju dostave, jer, navodno, u prvom pokušaju niko nije zatečen kod kuće.

- To naprosto nije istina. Ne radim nigdje i bila sam cijeli dan kod kuće. Poštar je zazvonio tek poslije 12 sati. Netko bi sigurno čuo da je zvonio ranije - objašnjava. Prisjeća se i slučaja kada je u sandučiću zatekla preporučenu sudsku pošiljku.

- Nitko od ukućana nije potpisao povratnicu, niti bilo koji drugi dokument. I zbog toga sam se požalila, ali su mi rekli da poštar smije dostaviti preporučenu pošiljku i potpisati povratnicu umjesto primatelja - kaže, dodajući kako u tako što ne može vjerovati. Njezinu sumnju, tvrdi, djelomice su potvrdili u HAKOM-u, istaknuvši kako porezni, ovršni i prekršajni zakoni nalažu predaju pošiljke osobno primatelju, što nije slučaj samo s upravnim postupcima.

- Problem s poštom prijavila sam telefonski i pisanim putem. Neka netko nešto poduzme, jer je riječ o prilično važnim stvarima. Ljudi moji, na vrijeme je potrebno dostaviti običnu razglednicu ili čestitku, a kamoli preporučne pošiljke o kojima možda nekome nešto značajno ovisi - podvlači Miona Gaćina, izražavajući nadu da se slični događaji više neće ponoviti.

Na web stranicama HAKOM-a stoji kako se, u skladu s odredbama ZPU-a, uručenje običnih poštanskih pošiljaka obavlja ubacivanjem u kućni sandučić, dok se ostale poštanske pošiljke uručuju osobno primatelju, zakonskom zastupniku ili opunomoćenoj osobi. Ako navedeno nije moguće ostavlja se obavijest primatelju u sandučiću s naznakom roka i mjesta preuzimanja pošiljke. Odgovor na pitanje je li preporučenu pošiljku moguće ostaviti u kućnom sandučiću, ovisi o zakonu na temelju kojega se treba pošiljka uručiti. Tako Zakon o upravnom postupku predviđa tu mogućnost kod uručenja upravnog pismena, dok porezni, ovršni i prekršajni zakoni to ne predviđaju, nego se pismeno obvezno vraća pošiljatelju ako se ne uruči osobno primatelju.

Ivica GETTO
POŠTA ISTRAŽUJE SLUČAJ

Kako poručuju iz Ureda za korporativne komunikacije HP-a, nadležni na terenu upoznati su sa slučajem, a utvrđivanje odgovornosti je u tijeku. ''Ako se pokaže da je naš djelatnik načinio štetu, snosit će odgovarajuće mjere, a strankama (pošiljatelju i primatelju), povratno će se direktno iskomunicirati rješenje te pravo na obeštećenje, ako postoji temelj'', stoji u dopisu, u kojemu se nastavlja s tvrdnjom da je nadležni djelatnik već bio kod primatelja pošiljke i zaprimio izjavu.

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike