Osijek
DAŠAK AZIJE U SLAVONIJI

Osječki Kinezi Godinu majmuna dočekali u obiteljskom okruženju
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Osječki Kinezi žale se da u ovo vrijeme nemaju gdje kupiti odgovarajući materijal za tradicionalni vatromet

Mala zajednica Kineza u Osijeku sinoć je slavila dolazak Nove godine. Ne samo u Kini, nego i u velikom dijelu Azije, gdje živi brojna kineska dijaspora, obilježena je Nova godina u skladu s drevnim lunarnim kalendarom.

Taj dan svake godine pada na drugi nadnevak prema našem, grgurovskom kalendaru. Tako je prošle godine Kineska nova godina bila slavljena 19. veljače, a iduće će godine taj dan pasti 28. siječnja. Velika je to svečanost u kineskoj kulturi. Doslovce stotine milijuna ljudi uoči tog blagdana vraćaju se svojim kućama ili dolaze u posjet svojim roditeljima.

Osječki su Kinezi odsječeni od domovine, kako zbog udaljenosti tako i zbog niskoprofitnih poslova koji ovdje vode (trgovine, kineski restoran). Ipak, udaljenost skraćuju tako što sa svojim najbližima u Kini ili drugdje na globusu komuniciraju putem društvenih mreža, mobilnih aplikacija i Skypea. Kada prolazite ljeti pokraj kineskog restorana Wok Wok, u Kapucinskoj ulici, nerijetko možete vidjeti mlade osječke Kineze kako gledaju domaće filmove ili slušaju glazbu s tableta i pametnih telefona. U suvremenom svijetu interkontinentalne udaljenosti postaju jako male.

Osječki su Kinezi sebi priredili uobičajenu novogodišnju gozbu sastavljnu od jela koje nećete naći na meniju kineskih restorana. Među Kinezima postoji uvjerenje da mi Zapadnjaci previše volimo pečenu i prženu te mesnu hranu, zato nam takvu hranu i serviraju u svojim restoranima. Hrana koji Kinezi sami sebi kuhaju, primjerice, sadrži ribu kuhanu na pari i jela od povrća. Čak su i začini drukčiji. Primjerice, Kinezi koriste mnogo đumbira kao začin. Jela za doček lunarne Nove godine ponekad se prave danima prije kako bi one koji sudjeluju na toj gozbi dočekalo pravo obilje. Osim ribom kuhanom na pari, osječki su se Kinezi sinoć pogostili i ljutom piletinom. Piju se i razne tradicionalne rakije, a tu su i slastice, egzotične za hrvatski ukus, napravljene od riže i sa sezamom. Svaku Kinesku novu godinu valja začiniti dobrim vatrometom, ali se osječki Kinezi žale da u ovo vrijeme nemaju gdje kupiti odgovarajući materijal za takvu feštu.

Za razliku od nekih kineskih restorana u Zagrebu koji priređuju doček lunarne Nove godine za hrvatske goste, uz odabranu hranu i svečani ugođaj, vlasnici osječkog kineskog restorana za sada se nisu usudili okušati u toj vrsti kulturnog i gastronomskog upoznavanja dvaju svjetova.

Nova će im godina proteći u znaku zodijačkog znaka majmuna. U skladu s osobinama te životinje (sklonost šali, znatiželja, veselje) trebala bi i proteći nastupajuća godina. Radovat ćemo se zajedno s Kinezima, ako tako i bude.

Draško CELING
OKOLICU ŠANGAJA ZAMIJENILI ZA OSIJEK

Mlada Kineskinja Jiang Li Miao, s kojom smo razgovarali, i njezin suprug Chen Chun Gen, vode restoran Wok Wok, u Kapucinskoj ulici. Imaju troje djece. Li Miao podrijetlom je iz pokrajine Zhejiang, nedaleko od najvećeg grada na svijetu Šangaja (Shanghaija). Za njezin rodni grad Li Shui niste vjerojatno nikada čuli, iako ima čak dva milijuna stanovnika. U Hrvatskoj živi posljednjih pet godina, a posljednjih je godinu dana u Osijeku. Novu godinu prema lunarnom kalendaru slavi u obiteljskom krugu. U restoran je naposljetku došla i Nikki, Kineskinja i osječka snaha koja izvrsno vlada hrvatskim jezikom. Poželjeli smo im svima sretnu Kinesku novu godinu.

Novogodišnja je gozba bila sastavljena od jela koje nećete naći na meniju kineskih restorana, poput ribe kuhane na pari

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike