Mozaik
MANIFESTACIJA 26. “VEČER PRIVLAČICE”

Eva Mesić iz Slakovaca najljepša je
Slavonka u narodnoj nošnji za 2016.
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Prva pratilja je Tea Kuprešak (Županja), a druga Korana Čulić iz Osijeka

Galeriju fotografija Pogledajte OVDJE.

 

U svečanoj dvorani Barun Trenk u Vinkovcima, u organizaciji Privlačice te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Iločkih podruma i dopokrovitelja, medijske kuće “Glas Slavonije” iz Osijeka, a sklopu Zimsko-vinskih šokačkih divana, održana je 26. “Večer Privlačice”, čija je središnja priredba bila 21. Izbor najljepše Slavonke u narodnoj nošnji za 2016. godinu.

Na tom izboru natjecale su se: Tea Kuprešak (Županja), Ana Kovačević (Tordinci), Maja Zvirotić (Slavonski Brod), Tea Vujnović (Bilje), Katarina Galović (Satnica Đakovačka), Eva Mesić (Slakovci), Korana Čulić (Osijek), Dunja Blažević (Slavonski Brod), Maja Fadljević (Sibinj), Jelena Milković (Gorjani) i Veronika Turudić (Posavski Podgajci).

Najljepša Slavonka s kalendara Privlačice za 2016. godinu je Eva Mesić iz Slakovaca, a lentu i nagrade uručio joj je vinkovački gradonačelnik, dr. Mladen Karlić. Titulu prve pratilje ponijela je Tea Kuprešak (Županja), a druga je pratilja Korana Čulić iz Osijeka. Za najbolju nošnju izabrana je nošnja koju je nosila Dunja Blažević iz Slavonskog Broda.

- Kao prvo, željela bih reći da je ovaj izbor za mene bio velika čast i ovom prigodom željela bih zahvaliti svima koji su glasali za mene. Konkurencija je bila dosta teška, moj favorit je bila prva pratilja Tea Kuprešak iz Županje. Za ovo natjecanje sam se jako puno pripremala. Međutim, kako sam studentica medicine, imam jako puno obaveza i nemam baš puno slobodnog vremena, a za ovaj izbor prijavila me moja majka Blaženka - istaknula je Eva Mesić s puno emocija nakon izbora.

Eva Mesić je 24-godišnja studentica šeste godine Medicinskog fakulteta u Osijeku i nosila je nošnju iz Slakovaca, koju je izradila njezina prabaka i stara je 90 godina. Glavu joj je krasila kosa spletena u četiri cupa, smotana na zatiljku i okitita šumicom i cvićom. U ušima je imala ušnjake od malih dukata - šestaka. Odjevena je bila u oplećak s rukavima rađenim velikim rasplitom i eklanom čipkom sa zubricama. Na oplećku je marama lapaskinja i stari šokački kožušak s ogledalcima. Nosila je skute sastavljene priplitom između pola, vriž porube veliki rasplit ručno rađen, a dolje je eklana čipka sa zubricama. Oko struka nošnju je krasila starovirska tkanica koja je tkana od pređice, a sprijeda je nosila suknenu pregaču. Na nogama je imala vunene čičkave čorape do kolina i kožne opance. Nošnja se nosila u svakodnevnim prigodama. Evu je spremila teta Eva Lazanin - Čizmićeva, rođena 1948. u Slakovcima. Članica je KUD-a “Seljačka sloga” iz Slakovaca od svoje 18. godine sve do danas. Aktivno sudjeluje u KUD-u i odijeva njegove članove.

“Glas Slavonije”, koji je tradicionalni medijski pokrovitelj natjecanja, i ove je godine nagradio Miss fotogeničnosti, koju je odabrao prosudbeni sud novinara i fotografa medijskih kuća. Tu laskavu titulu ponijela je Maja Zvirotić iz Slavonskog Broda, a nagradu joj je uručio Marijan Beljan, član Uprave “Glasa”. Maja je kao nagradu dobila lentu, buket, šestomjesečnu pretplatu na “Glas Slavonije” i fotografiranje za naslovnicu TV Obzora.

Tijekom večeri birao se najbolji gastrostol, a prema ocjeni stručne komisije u kojoj su bili: Ančica Vlahović, majstorica starovirskih šokačkih delicija iz Otoka, Marina Majstorović iz Privlake te Ljubica Alić, majstorica dobrih kolača iz Privlake, najboljim gastrostolom proglašen je stol obitelji Mesić iz Slakovaca, koja je kao nagradu dobila tortu ledeni vjetar, koju je napravila Ljubica Alić iz Privlake.

U glazbenom i zabavnom dijelu večeri nastupio je Tomislav Bralić i Klapa Intrade, koji su napravili veliku feštu, te su na kraju dobili poklon-tortu ledeni vjetar, a kako ništa ne može proći bez dobre tamburaške glazbe, za to se pobrinuo Tamburaški sastav “Slavonci” iz Vinkovaca. Na kraju recimo da su sponzori ove uistinu posebne manifestacije bili Poljoprivredna zadruga Lovas i Ljubica Alić iz Privlake.

Mario KOKAJ

MISS FOTOGENIČNOSTI

JE MAJA ZVIROTIĆ IZ SLAVONSKOG BRODA, A DOBILA JE NAGRADU “GLASA SLAVONIJE”

Iločki podrumi

Iločki podrumi najstariji su i najnagrađivaniji vinski podrum u Hrvatskoj. Upravo zbog kvalitete svojih vina jedini je podrum iz Hrvatske na vinskoj karti Europe.

Nagrade za sve

Sve su natjecateljice dobile: poklon-knjige Privlačice u vrijednosti od 2000 kuna, poklon-vrećice Privlačice, poklon-vina Poljoprivredne zadruge Lovas, poklon-vina Iločkih podruma, poklon-vrećice Glasa Slavonije, zahvalnice i ruže za sudjelovanje.

A pobjednica je dobila...

Nagrada za pobjednicu: lenta i buket, umjetnička slika, nagrada Iločkih podruma - vaučer za noćenje na Principovcu, nagradu Privlačice - vaučer za sedam dana ljetovanja u Biogradu

Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike