Novosti
O RASPUŠTANJU POVJERENSTVA ZA MEDIJE

“Odluka je u skladu s ministrovim ovlastima”
Objavljeno 5. veljače, 2016.

Vezani članci

PROTIV MINISTRA KULTURE

Prosvjed Inicijative Kulturnjaci 2016.

Sa sedam glasova za, četiri protiv i dva suzdržana saborski Odbor za medije donio je zaključak prema kojem je odluka ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o raspuštanju Povjerenstva za neprofitne medije, u skladu s njegovim zakonskim ovlastima. Glasanju i odluci prethodila je dvosatna rasprava u kojoj su vladajući i oporba iznosili različita stajališta o Hasanbegovićevoj odluci te prirodi neprofitnih medija.

U osam točaka ministar kulture detaljno je opisao zašto je odlučio raspustiti Povjerenstvo. Na početku sjednice je kazao kako je ovo saslušanje presedan jer se ne sjeća da se ikad sazvala sjednica zbog jedne odluke ministra.

Rad neprofitnih medija, tvrdi ministar, obilježio je sukob interesa, nepotizam, javne svađe, klijentelizam i sektaštvo. Ustvrdio je kako nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja medijske politike iz sektora kulture.

- Ako Vlada misli da je to potrebno, neka financiranje ide iz drugih resora - zaključio je Hasanbegović.

Nenad Stazić (SDP) kazao je kako je Hasanbegovićeva odluka pravno ništavna jer se poziva na članke zakona koji s odlukom nemaju nikakve veze.

Goran Beus Richemberg (HNS) upozorio je na veliki problem koji ministar kulture ima u svom sektoru s obzirom na prosvjede protiv njega 1499 djelatnika u kulturi .(MS)

Možda ste propustili...