Novosti
SMJENJUJU LOZANČIĆA

Predsjednica razriješila šefa SOA-e,
Orešković to još nije supotpisao
Objavljeno 5. veljače, 2016.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razriješila je dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića i predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivicu Panenića.

Kako stoji u odluci o razrješenju, Lozančić je smijenjen zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a Panenić radi neosiguravanja provođenja poslova iz djelokruga UVNS-a. Odluke o razrješenjima upućene su u Vladu i mora ih još potpisati premijer Tihomir Orešković.

U priopćenju iz Ureda predsjednice nije obrazloženo na koji je način Lozančić povrijedio zakon. Nagađa se da mu predsjednica zamjera što je nije upozorio na kontakt s prisluškivanim osobama, odnosno Zdravkom Mamićem. Zasad je poznato da je Mamić bio ozvučen 25. travnja prošle godine kada je u svojoj kući organizirao proslavu rođendana predsjednice. Lozančić je o tome izvijestio bivšeg premijera Zorana Milanovića, ali ne i predsjednicu, što je morao.

- Neka ga smijene, imaju pravo, ali Lozančić, ja i gospođa Kitarović znamo neke stvari, i znamo što je Lozančić napravio za Hrvatsku, a što gospođa Kitarović i njoj slični ne mogu napraviti u pet mandata. A sad kad ode, sigurno neće biti na cesti - kazao je Zoran Milanović.

Dragan Lozančić rođen je u Zadru, a srednju školu i fakultet strojarstva završio je u New Yorku. Devedesetih godina se vratio u Hrvatsku i zaposlio u Ministarstvu obrane. Kao stručni kadar napredovao je od načelnika pa sve do pomoćnika ministra Ante Kotromanovića. Kada je u listopadu 2012. godine Josipu Buljeviću istekao mandat na čelu SOA-e, na njegovo mjesto je došao Lozančić, i to uz konsenzus - vladajući i oporba izabrali su ga jednoglasno. U to je vrijeme Hrvatsku potresao veliki skandal prisluškivanja. Policija je, navodno, uhodila čelnike Agrokora, ali i sam vrh SOA-e.

Navodno su Most, ali i dio HDZ-a, protiv smjene Dragana Lozančića, posebice zbog indicija da se to radi zbog operativne obrade Zdravka Mamića.(D.Pav.)

Razriješen je i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Ivica Panenić

Najčitanije iz rubrike