Novosti
CRO-DEMOSKOP:

Pad potpore Mostu, većina smatra da zemlja ide u krivom smjeru
Objavljeno 5. veljače, 2016.

Već drugi mjesec zaredom Most nezavisnih lista gubi potporu građana, a HDZ-ova je koalicija u blagoj prednosti pred SDP-ovom, pokazao je najnoviji CRO-Demoskop, mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače, na ljestvici preferencija koalicijskih lista Domoljubna bi koalicija bila u blagoj prednosti u odnosu na koaliciju Hrvatska raste i bila bi relativni pobjednik u izborima. HDZ-ova Domoljubna koalicija je prva s izborom od 32,7 posto glasova (u odnosu na siječanjskih 31,2 posto), dok je SDP-ova koalicija Hrvatska raste na drugom mjestu s izborom od 32,3 posto (u siječnju 32,1 posto). Most je na trećem mjestu s izborom od 9,1 posto (prije mjesec dana imao je 11,7 posto, a početkom prosinca 15,4 posto). Tako se Mostu u dva postizborna mjesečna istraživanja istopila potpora za 6,3 postotnih bodova. Na ljestvici s rangom samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30 posto (u siječnju 29,3 %), a SDP s 28,8 posto (u siječnju 29,6 %). I na ovoj je ljestvici Most zabilježio pad podrške od 2,6 postotnih bodova u mjesec dana, odnosno 5,6 u dva mjeseca.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 24,6 posto (prema 22,6 % iz siječnja). Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 10,3 posto (prema siječanjskih 10,5 posto), dok je premijer Tihomir Orešković treći s izborom od 9,9 posto. Vrh ljestvice negativnog doživljaja političara već dugo drže Tomislav Karamarko (30,5 %) i Zoran Milanović (28,5 %).

Najvažnija tema, odnosno događaj mjeseca je izbor nove Vlade, a slijedi brončana medalja rukometaša na EP u Poljskoj i slučaj ministra Crnoje i njegova ostavka. Smjer kretanja zemlje podupire 24,1 posto građana (u odnosu na siječanjskih 29,4 posto), dok ih 58,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u siječnju je bilo 49,4 posto).(D.Pav.)

Možda ste propustili...