Sport
58. SVEČANOST PROGLAŠENJA NAJBOLJIH SPORTAŠA

Robertu Seligmanu šesta,
a Donni Vekić četvrta kruna
Objavljeno 5. veljače, 2016.
Najbolji sportski kolektiv Osijeka je GD Osijek Žito, a RK NEXE županije

Gimnastičar Robert Seligman i tenisačica Donna Vekić najbolji su sportaši grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2015. godini. Članu GD Osijek Žito ovo je već šesta kruna najboljeg, čime se probio na drugo mjesto u povijesti iza Matije Ljubeka, koji ih ima osam, dok je članici TK Osijek titula pripala četvrti put.

Tradicionalni, već 58. izbor najboljeg sportaša Osijeka i naše županije i ove su godine organizirali Zajednice športskih udruga grada Osijeka i Športske zajednice Osječko-baranjske županije te Glas Slavonije. I ovaj je put svečanost proglašenja održana u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz pokroviteljstvo sponzora Euroherca i Jadranskog, ali nešto kasnije u odnosu na prijašnja izdanja, kada je bila u predblagdanskom ozračju.

Seligman sve bliže Ljubeku

Robert Seligman novu je krunu najboljeg sportaša grada i županije zaslužio još jednom zapaženom sezonom u kojoj je na konju s hvataljkama nizao velike rezultate na najvećoj sceni. Za “dlaku” mu je izmaknula medalja na Europskom prvenstvu, gdje je zauzeo četvrto mjesto, a da pripada u sam svjetski vrh svoje discipline potvrdio je i na Svjetskom prvenstvu. Tamo se plasirao u finale, s trećim rezultatom, no pritisak velike želje za medaljom, koja je nosila i plasman na Olimpijske igre u Riju de Janeiru, ipak je učinio svoje, pa je Seligman na kraju završio osmi. Šteta, jer Rio bi bila prava nagrada za sav njegov trud i rad koji je uložio tijekom karijere. No, i ti su rezultati više nego za pohvalu, a osim njih Seligman je završio i šesti u ukupnom poretku Svjetskog kupa, a “usput” je uzeo i novi naslov državnog prvaka. S obzirom na to da mu je tek 29 godina, ni rekord Matije Ljubeka ne čini se više tako nedostižan.

Još je mlađa Donna Vekić, koja je s 19 godina već četvrti put proglašena najboljom osječkom i županijskom sportašicom. Najbolji domet prošle godine Donna je imala na WTA turniru u Taškentu, gdje je igrala finale, a od drugih rezultata vrijedi istaknuti i 3. kolo Roland Garrosa. Nastupala je i u FED Cup reprezentaciji Hrvatske, a godinu je završila kao 104. igračica na svjetskoj WTA ljestvici. Zbog obveza na Touru ni ove godine nije mogla osobno preuzeti nagrade, nego se svima okupljenima u HNK-u obratila videovezom.

GD Osijek Žito i RK NEXE predvode kolektive

Najuspješniji sportski kolektiv Grada je GD Osijek Žito, čime su ušli u povijest kao prvi gimnastički klub s tom nagradom. Uz brojne međunarodne uspjehe najvećih vedeta kluba Roberta Seligmana i Tomislava Markovića, osvojeno je i 16 medalja na državnim prvenstvima u svim uzrastima, od čega čak osam najsjajnijih. Na razini županije primat najboljeg kolektiva pripao je RK NEXE, koji je u protekloj godini zabilježio svoja najbolja ostvarenja u povijesti. Našički je klub još jednom osvojio drugo mjesto u Prvenstvu Hrvatske, prvi je put zaigrao u finalu domaćeg Kupa, a na međunarodnoj sceni također je napravio značajan iskorak. Postao je prvi hrvatski klub koji se plasirao u skupinu EHF kupa, a plasirao se i na završni turnir regionalne SEHA Gazprom lige (Final Six).

Najuspješniji sportaš među osobama s posebnim potrebama je Darko Sarapa, član Športske udruge slijepih Svjetlost (sport osoba s invaliditetom), čiji je klub izabran za najbolji kolektiv u istoj konkurenciji.

Treći put uzastopno najbolji trener grada je Vladimir Mađarević (GD Osijek Žito). Vodio je Roberta Seligmana i Tomislava Markovića do velikih ostvarenja na međunarodnoj sceni, a kao glavni trener ima i veliku ulogu u ostvarenjima kluba na državnoj razini.

4 “Sokola”, Uzor i 6 “Kuna”

Nagrade Sokol, za posebna sportska dostignuća, dodeljuje Glas Slavonije, koji je za 2015. godinu izabrao četiri laureata. “Sokoli” su pripali najboljem hrvatskom rukometnom treneru u 2015. Zdenku Kordiju (RK NEXE), sedmoplasiranom s EP-a, gimnastičaru Andreju Korosteljevu (GD Inova gim), brončanoj veslačici s juniorskog EP-a te sedmoj na juniorskom SP-u Teuti Lei Stojaković (VK Iktus) i kuglaču Matiji Tutnjeviću (KK Osijek), osvajaču četiri medalje na SP za juniore. Dobitnik Uzor-trofeja Matija Ljubek je Slavko Milas, za svoj dugogodišnji rad u odbojci.

Tradicija izbora je i proglašenje najperspektivnijih mladih sportaša, koji su nagrađeni Trofejem Kuna. “Kune” za 2015. su zaslužili gimnastičar Neven Lucian Davidović (GD Osijek Žito), plivač Ivan Filipović (PK Osijek Žito), boksač Bruno Gajić (BK Osijek), odbojkašica Lea Grahovac (ŽOK Osijek 06), nogometašica Marija Kunštek (ŽNK Osijek) i atletičar Dario Prekl (AK Slavonija-Žito).

Svim nagrađenim te kandidiranim sportašima čestitke su uputili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, osječki dogradonačelnik Denis Ambruš te u ime HOO-a Siniša Krajač. U ime nagrađenih riječi zahvale uputio je najbolji sportaš u 2015. Robert Seligman.

Goran ROGULJIĆ

OLIMPIJSKA GODINA

SVEČANOST PROGLAŠENJA ZAVRŠILA JE UZ ŽELJE DA 2016. BUDE JOŠ BOLJA I USPJEŠNIJA

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA ODBOJKAŠE

Mursaši nemaju namjeru večeras zaključiti sezonu

Najčitanije iz rubrike