Osijek
EUROPARLAMENTARKA BILJANA BORZAN:

EK se još nije očitovala o mjerama protiv zika virusa
Objavljeno 6. veljače, 2016.

Europarlamentarka Biljana Borzan još uvijek nije dobila odgovor Europske komisije i Europskog centra za kontrolu zaraza o mjerama koje Europska unija poduzima o suzbijanju zika virusa. Potvrdila je to jučer prilikom boravka u Osijeku, dodajući da Europa ima iskustva u reagiranju na virus kao što je, primjerice, bila ebola. Dobrim preventivnim akcijama u Europi spriječilo se širenje toga virusa, a kako bi se spriječila epidemija zika virusa čiji je prijenosnik tigrasti komarac, a koji boravi u zemljama oko Mediterana pa tako i u Hrvatskoj, zatražila je odgovor EK-a.

- Još uvijek čekam odgovor, ali vjerujem da će se naposljetku preventivno spriječiti širenje zika virusa u Europi. Ovoga smo tjedna imali plenarnu sjednicu u Strassbourgu i jedna grupacija tražila je raspravu. No, smatrali smo da je rano, odnosno da treba čekati mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije i raspravu Odbora za javno zdravstvo, zaštitu okoliša i sigurnost hrane čija sam članica. To je uobičajen put, a o temi zika virusa puno je rasprava i nadam se da će opasnost biti na vrijeme otklonjena, poručila je Borzan, podsjećajući da se treba voditi računa o izbjegavanju promiskuitetnog načina ponašanja, a što je jedan od rizika.

Kad su u pitanju komarci, Borzan kaže da treba sanitarnim službama pustiti pitanje zaštite te se nada da ni dolaskom toplijeg vremena, a kad će tigrasti komarac biti aktivan, neće biti većih razmjera pojave ovoga virusa. Podsjetila je i da se epidemija zika virusa nije pojavila u Europi, ni u Australiji. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike