Osijek
DOG WASH - NAJBOLJA PODUZETNIČKA IDEJA U ŽUPANIJI

Pobjednička ideja već se poslovno realizira
Objavljeno 5. veljače, 2016.

Samoposlužne praonice za pse - Dog Wash, autora Maria Fuisa, najbolja je poduzetnička ideja Osječko-baranjske županije u 2015. godini.

Nastojeći aktivno pridonijeti stvaranju pretpostavki i okruženja stimulativnog za razvoj poduzetništva, u ovoj županiji provodi se niz aktivnosti koje imaju važnu ulogu u poticanju i razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Jedna od tih aktivnosti je upravo projekt Najbolje poduzetničke ideje. Deseta je ovo godina kako se ona realizira, ukupan broj pristiglih prijava od 2006. do 2015. godine je 560. Županija uz brojne sponzore osigurava i nagradni fond, on je kroz sve te godine dosegnuo iznos od 1,1 milijuna kuna. Za ovu dodjelu pak fond je iznosio 42 tisuće kuna, od čega je Županija osigurala 20 tisuća, a Cesting, Vuka i HGK - Županijska komora Osijek preostali iznos. Prva nagrada iznosi deset tisuća kuna, druga sedam, treća pet te deset nagrada po 2000 kuna.

Jučer su se u zgradi Županije okupili dobitnici, a župan Šišljagić im je prvi čestitao.

- Ova se nagrada kroz godine pokazala motivirajućom, zato redovito i imamo veliki broj pristiglih ideja - rekao je župan, zahvaljujući i sponzorima koji prate ovo nastojanje Županije.

A u ime sponzora, nagrađenima je zahvalio Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek, koji je bio nešto realističniji.

- Put od ideje do realizacije vrlo je mukotrpan i često ne uspijeva. Stoga vas pozivam da za pomoć što više koristite ponuđenu izvaninstitucionalnu pomoć - naglasio je Kovačević. A ovogodišnja ideja je zapravo već zaživjela. Obitelj Fuis je na dva mjesta u Osijeku već postavila samouslužne praonice za pse.

- Prvi smo s ovim projektom u Hrvatskoj, nastojat ćemo se prošiti i na ostalo tržište. No u svakom slučaju ideja jest unaprijediti stroj za pranje, ali i u cijelosti razviti proizvodnju projekta - rekao je Fuis. Drugoplasirana je ideja đakovčanske Vanese Schleis - Igraonica i SOS dadilje, a trećeplasirani Višnjevčanin Drago Baban primjer je i da se u seniorskim godinama poslovno-inovativno ne miruje.

Dario KUŠTRO
SVI NAGRAĐENI

1. Mario Fuis, Osijek, Samoposlužne praonice za pse

2. Vanesa Schleis, Đakovo, Igraonica i SOS dadilje

3. Drago Baban, Višnjevac, Obrada metala uz izbjegavanje stvaranja otpadne emulzije

4. Marko Babić, Osijek, Košara za otpatke s LED rasvjetom

5. Matea Cvitić, Osijek, Proizvodnja medvjedića punjenih lavandom

6. Gordan Čagljević, Osijek, Uređaj i aplikacija za sprječavanje krađe bicikala i prijenosnih računala

7. Tamara Gelenčir, Josipovac, Prva biciklistička stanica s alatom za popravak bicikla u Osijeku i aplikacija za mobitel

8 Mirna Vlahović, Osijek, BicBox

9. Sanja Radić, Osijek, PlayLand

10. Ena Dumančić i Dora Perić, Osijek, Aplikacija „Feed me“

11. Robert Haman, Osijek, Sistemi za pročišćavanje ulja u kućanstvu

12. Marica Završki, Darda, Uzgoj i prerada čičoke

13. Luka Buljan, Osijek, Uzgoj i prerada aronije (ekološki uzgoj)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana