Regija
NAJAVLJEN POČETAK DOGRADNJE KULTNOG DRUŠTVENOG DOMA U FERIČANCIMA

Proširit će dom koji pamti Robića, Azru, Film
Objavljeno 6. veljače, 2016.

FERIČANCI – Općina Feričanci u ovu godinu ulazi s tri velike investicije – sanacija odlagališta Strmi breg vrijedna 3,5 milijuna kuna, izgradnja reciklažnog dvorišta planirana u iznosu od milijun kuna te rekonstrukcija (dogradnja) društvenog doma u Feričancima koja se procjenjuje na 800.000 kuna. Dogradnja doma nastavak je investicijskog ciklusa od prošle godine kada je u unutrašnje uređenje uloženo oko 500.000 kuna. Uređen je najveći i najiskorišteniji prostor društvenog doma - velika dvorana površine 233 četvorna metra i dotrajala pozornica od 42 kvadrata. U tom je prostoru izmijenjena stolarija, promijenjen pod i poboljšana rasvjeta. Sada bi se dom trebao proširiti za 142 četvorna metra, od čega najveći prostor zauzima poslovni prostor od 38 kvadrata, a bit će uređena i tri sanitarna čvora, hol te skladišni prostor. Kako je rekao zamjenik načelnika općine Feričanci Mirko Jurčević, uskoro se očekuje i građevinska dozvola. Općina Feričanci projekt rekonstrukcije društvenog doma prijavit će na natječaj za mjeru iz Programa ruralnog razvoja.

- Za desetak dana trebali bismo dobiti građevinsku dozvolu za dogradnju doma. Očekujemo da će uskoro biti raspisan i natječaj za prijavu za financiranje projekata iz EU fondova, jer Općina nema novca financirati dogradnju doma. Dograđeni dio bit će u komercijalnoj funkciji te će ostvarivati prihode Općini, a unaprijedit će se i društveni standard - rekao je Jurčević i dodao da će proširenjem doma omogućiti održavanje većih događaja.

Društveni dom u Feričancima sagrađen je 50-ih godina prošlog stoljeća i neto ukupna površina iznosi oko 1200 četvornih metara. Zgrada ima društvenu, komercijalnu i upravnu funkciju. Na prvom katu su uredi općinske uprave, vijećnica i arhiva, dok su u prizemlju smješteni poštanski ured, telekomunikacijska centrala, velika dvorana s pozornicom te prostorije HKD-a Manuel. Društveni dom u Feričancima u prošlosti je bio kultno mjesto društvenog života stanovnika Feričanaca, ali i šire okolice. Kasnih 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća u domu su nastupale brojne zvijezde domaće glazbene scene.

- Koncerte su imali najpoznatiji jugoslavenski rock i punk sastavi. Nije bilo tada školsko-sportskih dvorana, a od Virovitice do Osijeka možda su bile dvije-tri velike dvorane za koncerte. Tako je u Feričancima dva puta gostovala slavna Azra, a koncerte su imali Riblja čorba, Atomsko sklonište, Film, Bijelo dugme, Pekinška patka i mnogi drugi glazbeni sastavi. Nastupio je i Krunoslav Kićo Slabinac, Neda Ukraden, Joe Maračić Maki, Ivo Robić i brojni drugi pjevači – podsjetio je zamjenik načelnika Feričanaca Mirko Jurčević.

I SOLARNI SUSTAV

Naglasio je da je rekonstrukcijom društvenog doma predviđena i ugradnja solarnog sustava na zgradu koja će postati prva energetski učinkovita u Feričancima. Projektom je predviđena ugradnja 10 pločastih kolektora na krov zgrade iz kojih će se dobivati električna energija za napajanje objekta, ali i ekološki prihvatljiva toplina.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike