Regija
SLAVONKA KOJA JE RADNI VIJEK PROVELA NA MLJETU TRAŽI ZAMJENU

Dr. Kovačić poziva liječnike na životnu promjenu - rad na otoku za plaću od 11.000 kuna
Objavljeno 6. veljače, 2016.

SLAVONSKI BROD/MLJET - Brođanka Magdalena Nardelli, udana Kovačić, liječnica obiteljske medicine, radni je vijek provela na Mljetu, a nakon 36 godina došlo je vrijeme za mirovinu. Raspisan je natječaj za novog liječnika, no nitko se nije javio, pa je Magda, kako je od milja zovu, uzela stvar u svoje ruke i uputila poziv preko medija.

“Povežite me s prijateljima novinarima kako bi informacija došla i do onog nekog tko bi volio živjeti i raditi na jednom od deset najljepših otoka svijeta. Ja sam optimist i mislim da takav netko postoji u nekoj zabitoj ambulanti na kopnu ili pretrpanoj urbanoj ambulanti ili nekoj hitnoj pomoći - u Hrvatskoj ili susjednim zemljama, naše je samo da si damo truda da informacija stigne do njega”, napisala je u poruci liječnica.

Oni koji su imali prilike provesti bar jedan godišnji odmor na Mljetu uvijek su mu se vraćali, jer je to mirisni raj na zemlji, prekriven cvijećem i zelenilom, s kristalno čistim morem, slanim jezerima i benediktinskim samostanom na Otoku svete Marije. Mljet je otok nedirnute prirode i mistike, pjeskovitih plaža, šuma alepskog bora i pinija... Zbog bajkovite ljepopte, prema legendi, Mljet je Odisejev otok. Prije 3000 godina velikog ratnika, kojemu je u oluji potonuo brod, otok je očarao uvalama, žalima, jezerima, mirom i tišinom.

A puno godina nakon Odiseja očarao je i Slavonku koja je nakon odrađenog staža u splitskoj bolnici došla na Mljet i zaljubila se na prvi pogled. No nije uvijek bilo sve lijepo i idilično. Prvih 19 godina bila je jedini stalni liječnik, s 24-satnom pripravnosti, a, uz uobičajenu brigu o zdravlju mještana, događale su se najneobičnije situacije, kada je morala reanimirati umiruće bolesnike, zbrinjavati ozlijeđene u prometnim nesrećama, biti babica...

- To znači da sam 365 dana u godini (osim godišnjeg odmora) 24 sata na dan pružala zdravstvenu zaštitu za oko tisuću domaćih pacijenata, koji žive u 16 sela duž 50 kilometara, i 10 tisuća pridošlih, svima koji su ju zatrebali na otoku i moru oko njega: 100 kvadratnih kilometara kopna i 1300 kvadratnih kilometara akvatorija - mojim pacijentima, njihovim rođacima s kopna, vikendašima, izletnicima, turistima, posadama i putnicima brodova, roniocima, pripadnicima raznih vojski i postrojbi, vatrogascima, domaćim i stranim državnicima, policajcima... - navodi liječnica, kojoj to nije bio samo posao, nego i način života. No tako je u pravom smislu riječi “ispekla zanat”. Od 2000. godine osnovan je i drugi tim u ambulanti Goveđari. Nažalost, tijekom deset godina tu se promijenilo isto toliko liječnika, sve dok prije nekoliko godina nije došla dr. Sandra Benković, koja je na Mljetu zasnovala obitelj i ostala.

Uz neizmjernu ljepotu otoka, razne izazove u liječenju pacijenata, tu je i, za hrvatske prilike nepobitno, dobra plaća, od 11 do 14 tisuća kuna, što bi trebala biti pozivnica onima koji sebi i drugima žele dokazati koliko vrijede. Zbog snage i izdržljivosti, priskakanja u pomoć u svakom trenutku, inače suzdržani mještani prihvatili su doktoricu Magdu kao rođenu Mlječanku, pa je ona sa suprugom Brankom sagradila kuću u Babinom Polju, gdje namjerava ostati do kraja života. A ona, kao vrijedna Slavonka, vjeruje kako se baš u Slavoniji krije netko od liječnika obiteljske medicine koji bi voljeli napraviti promjenu u svom životu, uvjerena je - nabolje. Marija Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike