Magazin
PREDSJEDNIK HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE I ČLAN GOSPODARSKOG VIJEĆA:

Brlošić: Već je 130 udruga tražilo hitan sastanak s ministrom!
Objavljeno 6. veljače, 2016.

Kako komentirate to što je na čelo Ministarstva poljoprivrede, za Slavonce zasigurno jednog od najvažnijih ministarstava, imenovan Davor Romić, bivši dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, rodom iz Metkovića?

- Imao sam priliku razgovarati s novim ministrom, nisu to bili službeni razgovori, nego 'u prolazu', no pretpostavljam da ima širinu pogleda prema poljoprivredi, a k tome, da tako kažem, odgojio je velik broj studenata i zasigurno bi o poljoprivredi trebao puno toga znati. Vidjet ćemo, s obzirom na to da mu je blisko navodnjavanje i taj dio problema, no tu je i onaj drugi dio koji možda stručno ne pokriva, pa je važno kako će cijeli sustav biti postavljan, od zamjenika, pomoćnika, voditelja institucija HPA, Agencije za plaćanje itd.

Što je sa sredstvima iz EU-a, s tzv. mjerom 4?

- Koliko nam je poznato, novi je ministar već stupio u razgovor s nekim ministrima unutar EU-a, pretpostavljamo da dobro razumije zajedničku EU poljoprivrednu politiku, što je vrlo važno, jer smo ovisni i o tom proračunu. Svake godine nam ide 330 milijuna eura za ruralni razvoj, 370 milijuna eura ćemo dobiti za omotnicu, dakle nužno je poznavati pravila igre ZPP-a. Istaknuo bih mjeru 4, koja u posljednjih šest mjeseci muči sve poljoprivrednike, i one koji su se javili na taj natječaj i one koji se nisu javili. Očekujemo nakon dolaska Europske komisije i davanja njihova mišljenja, i ministrovu odluku o mjeri 4, hoće ili ona proći ili ne. Ta mjera je, podsjetimo, raspisana u svibnju prošle godine i financijski je najjača, a ide za nabavu strojeva, gradnju objekata, investiranja u poljoprivredi...

Kakve reakcije slijede iz Hrvatske poljoprivredne komore?

- Hrvatska poljoprivredna komora treba imati čelnu ulogu u organiziranju poljoprivrednih proizvođača. Razgovore smo o ovom pitanju već u manjoj mjeri vodili. I ministar sam polako uviđa rascjepkanost seljačke scene. Prema informacijama koje imamo, već 130 udruga poslalo je zahtjeve za razgovor s ministrom. Sve udruge imat će priliku razgovarati o svom problemu, komunicirati s ministrom, a na koncu imat će šansu i svoje probleme iznijeti u Bruxellesu.

Koji su prioritetni poslovi s kojima se novi ministar najprije treba uhvatiti u koštac?

- Uz mjeru 4, koja je trenutačno jedan od većih problema u poljoprivredi, tu je i Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu za koji smatramo da ga treba stopirati jer nije dobar, te pristupiti izradi novog zakona, a naglašavamo i da isplata potpora mora ići u što hitnijem roku. To je ono na čemu ministar najprije treba raditi, s tim da se mora založiti da ne dođe do umanjenja financijskih sredstava u sektoru poljoprivrede. Nadamo se da će ministar poljoprivrede imati dobru komunikaciju s ministrom financija, što je i te kako važno - zaključuje Brlošić.(Maja MUŠKIĆ)

Možda ste propustili...

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

Najčitanije iz rubrike