Osijek
TRŽNICA - SUHOMESNATU ROBU PRODAJU I ONI S LICENCOM I “ILEGALCI”

Kupci od prodavača kulena, slanine i kobasice mogu zatražiti osobnu iskaznicu
Objavljeno 5. veljače, 2016.
Kupci nerijetko traže “dva prsta” slanine

Javna je tajna da onaj tko želi domaće suhomesnate proizvode - slaninu, kobasicu, čvarke, kulenove seke, kulen i razne druge delicije, sve to može pronaći na stolovima na osječkoj tržnici.

Poznato je također da, osim braniteljskih udruga koje imaju dozvolu prodaje takve vrste mesa, ondje stoje i “ilegalni” prodavači čije stolove na južnoj strani tržnice kupci itekako znaju. Iako priznaju da ih nerijetko inspekcija traži da pokupe svoju robu i odu, oni su uporni, no svoje razloge i umijeće prodaje ipak neće ispričati odajući puno ime i prezime. Osim inspekciji, to su dužni reći samo - kupcima.

- Svatko od nas odgovara za svoju robu i ako kupac traži osobnu iskaznicu, mi smo dužni pokazati mu. Prije dvije godine bio je slučaj trihinele jer je prodavačica iz Bijelog Brda prodala zaraženo meso, no nakon toga nije bilo slučajeva zaraze. Naše je meso pregledano, i to kupci znaju, a koliko vole domaće suhomesnate proizvode, pokazuje i to da ne žale platiti i višu cijenu nego u prodavaonici. Kad dobiju mirovinu, umirovljenici kupe veće količine i uvijek nam se vraćaju, tvrdi M. M. (podaci poznati redakciji) iz okolice Osijeka koja već godinama prodaje domaće suhomesnate proizvode čija je cijena, primjerice, za kilogram kobasice ili slanine 40 do 60 kuna, ovisno o tome je li suha, kulenove seke od 80 do 100 kuna za kilogram ili kulena po 150 kuna.

Samo nekoliko metara dalje cijena za na prvi pogled istu robu gotovo je dvostruko veća. No prodavači iz braniteljskih zadruga koji imaju sve potrebne dozvole za proizvodnju suhomesnatih proizvoda kažu da im ne pada na pamet snižavati cijene unatoč tome što se žale na mali broj kupaca i što su im ilegalni prodavači, kaže, velika konkurencija. Naša sugovornica koja je željela ostati anonimna tako kaže da nerijetko prodaje “dva prsta” slanine ili pola para kobasice, no svojim kupcima najprije dozvoli da kušaju proizvode jer zna da će ih potom kupiti.

- Plaćanje gotovinom na tržnici velik je problem. Ljudi nemaju novca i prije će otići u trgovački centar nego kupiti kod nas, jer ondje mogu kupiti na karticu. Inače, ove je godine slaba prodaja jer su mnogi organizirali svinjokolju. Srećom, još uvijek imam svoje stalne kupce koji, kad jednom kušaju što nudim, uvijek se vraćaju - poručila je prodavačica.

Marija MIHELIĆ
Konoplja s tijestom, u čaju...

Za razliku od prethodnih, ovotjedni Zeleni četvrtak razlikovao se u ponudi, a posjetitelji su imali priliku doznati puno i kušati njezin pripravak u obliku tjestenine i čaja, ali i osjetiti ugođaj mirisnog štapića.

- Mi smo jedni od pionira proizvodnje i uzgoja konoplje i imamo široku lepezu proizvoda. Nudimo hladno prešano ulje konoplje, brašno i protein konoplje, razne slastice, napitke i širok asortiman super zdrave hrane - rekao je Dominik Barišić ispred "Doline konoplje”, primarnog projekta tvrtke Alfa Koncept d.o.o.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike