Osijek
“KRONIČNO” KASNE NE MOGU SI POMOĆI, ILI JEDNOSTAVNO NE HAJU

Nikada nisam stigao na vrijeme
na posao, a stanujem prekoputa
Objavljeno 5. veljače, 2016.
Ugledna osječka psihologinja Mirjana Mozer kaže kako su kašnjenja - namjerna

Koliko smo puta nekome rekli da je dobra osoba, ali da mu je mana neprestano kašnjenje? Jeste li u šali nekome rekli da ga treba - poslati po smrt?

Osječanin I. Š. (podatci poznati redakciji), svaki je dan kasnio na posao bar tri minute. “Ne mogu se sjetiti da sam ikada stigao na posao na vrijeme. Da stvar bude apsurdnija, stanovao sam točno prekoputa tvrtke u kojoj sam radio, mislim da od vrata do vrata nije bilo više od 50 metara”, priznaje kroz smijeh naš sugovornik.

Kaže, znao je sve prirediti dan ranije kako bi si stvorio preduvjete da ujutro samo obavi higijenu i odjene se, no ipak nije uspijevao.

- Bit će da sam ipak samo bio komotan. Naime, kad sam prešao raditi u drugu tvrtku, gdje su inzistirali na točnosti, više nisam kasnio. Međutim, na svojem sam prijašnjem poslu, priznajem, bio mnogo komotniji, vjerojatno zato što nikada nisam snosio ozbiljne sankcije zbog kašnjenja. Šef bi se eventualno izvikao na mene, ili mi je dao neki dodatni poslić, ali nikada mi nije skinuo s plaće, niti je ikada spomenuo otkaz. Zapravo jest, ali u šali - ispričao nam je I. Š.

Vjerojatno svatko od nas u svojoj radnoj okolini poznaje osobu koja kronično kasni. Kad je sastanak zakazan u 8 sati, oni dolaze na posao 15 minuta kasnije. Jedan je poslodavac to zamijetio i pomjerio termin sastanka na 7.45 sati, a rezultat je bio sljedeći - isti je zaposlenik uredno počeo dolaziti na posao ni manje ni više nego u 8 sati?!

Prema istraživanju portala Moj posao, provedenom na više od 300 ispitanika, njih deset posto kasni na posao svakoga dana, a 39 posto samo u izvanrednim situacijama. Šest posto njih kasni i više od pola sata, a svojih 15 minuta “ukrade” 48 posto ispitanika. I dok bi netko pomislio da je riječ o bolesti, navici koje se teško riješiti, ugledna osječka psihologinja Mirjana Mozer kaže kako su kašnjenja - namjerna.

- Svakodnevno kašnjenje prati visoka razina stresa, jer onaj tko kasni zna da to nije dobro i da će zbog kašnjenja imati neugodnosti. Također, osoba prolazi kroz visok intenzitet negativnih emocija i kad se zbroje negativne strane kašnjenja, najbolje je preventivno se organizirati kako bismo stigli na vrijeme, ali i izbjegli negativnosti koje slijede. Dakako, tu je i prigovor poslodavca pa možemo zaključiti da dobra organizacija vremena nije viša matematika, i da se svatko može organizirati samo kad to želi i hoće, upozorava psihologinja Mozer. Dodaje kako nije rijetkost da na posao, ili negdje drugdje, kasne uvijek iste osobe, ali uz razne izgovore, od onoga da im je stao sat pa do gužve u prometu, ili iznenadnih zdravstvenih poteškoća, problema s djecom, kvarova u kući...

Ispitanici portala Moj posao kao najčešći razlog navode teško buđenje, njih 34 posto, dok je promet krivac za 31 posto, a 21 posto njih izvlači se na djecu. Zanimljivo, ali polovina ispitanika tvrdi kako je uvijek iskrena i kaže pravi razlog kašnjenja, dok velikih 43 posto priznaje da ponekad laže. Sedam posto ispitanika priznaje kako uvijek slažu zašto kasne.

- Kašnjenje nije lijepa osobina i na neki način znači i nepoštivanje drugih osoba, odnosno kruga suradnika. Kašnjenje se gotovo uvijek može spriječiti, samo treba organizirati vrijeme tako da sve stignemo. No, nekome je draže kasniti, i pritom ne samo da šteti sebi, nego i svojoj radnoj okolini - zaključuje Mozer.

Marija MIHELIĆ
ŽABE, BABE I KAHLICA

Prema istraživanju, 57 posto ispitanika kaže da se kod njihovog poslodavca tolerira kašnjenje u okviru tzv. akademske četvrti, dok poslodavci 21 posto ispitanika prešutno zamjeraju, a njih šest posto kašnjenje kažnjava najčešće smanjenjem satnice. Iako su promet, buđenje i djeca prvi i najčešći razlozi, ima i onih potpuno besmislenih. Ispitanici su tako bili kreativni i rekli kako su kašnjenje opravdali čekanjem žabe da prijeđe cestu, djeteta da završi na kahlici, ali i da je baka “zagrabila mnogo jela pa je jelo duže trajalo”.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike