Crna kronika
KRIV ZA SMRT GLUMICE

Matavulju godinu dana zatvora zbog pogibije glumice
Objavljeno 4. veljače, 2016.

Glumac Stojan Matavulj zbog smrti glumice Dolores Lambaša ipak će ići godinu dana u zatvor.

On je, podsjetimo, prije godinu dana na slavonskobrodskom općinskom sudu, zbog izazivanja tragične prometne nesreće koja je bila kobna po glumicu, nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od devet mjeseci, uz rok kušnje od dvije godine. Sada je Županijski sud - Stalna služba u Požegi, nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva, donio odluku da Matavulj mora u zatvor. Tročlano sudsko vijeće preinačilo je prvostupanjsku presudu, jer su smatrali kako je neutemeljeno primijenjen institut izvanrednog ublažavanja kazne kada je Matavulj osuđen na kaznu manju od zakonskog minimuma. Pravomoćna presuda sada je bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Glumčev branitelj Zoran Mataić kaže kako Matavulj poštuje svaku sudsku odluku.

- No, iskoristit ćemo mogućnost izvanrednog pravnog lijeka i podnijeti zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude prema Vrhovnom sudu - kazao je Mataić. Matavulj je 16. veljače prošle godine bio nepravomoćno osuđen na temelju ublažene optužnice koju je nakon dokaznog postupka iznijelo odvjetništvo - utvrdivši da umor i alkohol nisu uzrok nesreće. Osuđen je “zbog nehaja - nepridržavanja razmaka između vozila i neprilagođene brzine uvjetima na kolniku”, tada je kazala predsjednica vijeća, sutkinja Jasna Krnić. Sud je cijenio olakotne okolnosti da Matavulj nije osuđivan i da je iskreno više puta iskazao žaljenje za smrt suputnice.

Viši sud, pak, smatrao je da neosuđivanost nije naročita olakotna okolnost, jer je to stanje normalno za većinu ljudi, kao ni iskreno žaljenje u takvoj situaciji, a i roditeljstvo je u tim godinama uobičajeno.

Matavulj je u trenutku nesreće imao 0,66 promila alkohola u krvi, vozio je umoran 130 km/sat autocestom, i to kroz čepove magle. Zbog neprilagođene brzine i nedržanja potrebnog razmaka, u jednom trenutku kod Sredanaca je udario u “Polo” koji se kretao u istom smjeru. Od siline udarca prilikom prevrtanja vozila, Lambaša, koja je spavala na položenom prednjem sjedištu, ispala je kroz stražnji dio automobila, pri čemu je zadobila višestruke za život opasne ozljede od kojih je nekoliko sati kasnije i preminula.

Marija RADOŠEVIĆ
ODVJETNIK OBITELJI ZADOVOLJAN

Odlukom višeg suda, kojom je presuda preinačena u zatvorsku kaznu, zadovoljan je odvjetnik glumičine majke Krešimir Škarica. On je nakon prvostupanjske presude izjavio kako uvjetna kazna nije u skladu sa sudskom praksom te da ne šalje poruku javnosti kako je loše voziti umoran, brzo i neoprezno, i pri tome ugroziti tuđi život. Smatrajući kako su alkohol, umor i nesprospavana noć među glavnim uzrocima nesreće u kojoj je 23. listopada 2013. godine život izgubila mlada glumica, najavljivao je žalbu.

Prometna nesreća dogodila se 23. listopada 2013. godine

Možda ste propustili...

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike