Ekonomija
SPAČVA NEWS - SVI PODATCI O TVRTKI

Vinkovački drvoprerađivač povećao prihode i zaposlio sto šezdeset i dva radnika
Objavljeno 5. veljače, 2016.
Spačva ima 738 radnika, po čemu je jedan od vodećih poslodavaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vinkovačka Spačva, jedan od najvećih hrvatskih drvoprerađivača, koja ove godine obilježava 60 godina rada, uspješno je poslovala u 2015. godini.

Sve informacije o poslovanju, proizvodnji, prodaji i prihodima tvrtke dostupne su i svim zaposlenicima zahvaljujući prvom Spačva newsu, otiskanom informativnom vjesniku namijenjenom djelatnicima tvrtke, koji će se objavljivati periodično.

- Želimo biti transparentni i informirati sve naše zaposlenike o radu našeg društva. Osim toga, pravodobne informacije zaposlenici mogu dobiti preko korporativnog facebooka. Preko facebooka zaposlenike nastojimo poticati da daju svoje prijedloge koji mogu pridonijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva, da iznose dobronamjerna razmišljanja, preko te društvene mreže dobivat će odgovore na pitanja - kaže Dario Puljiz, predsjednik Uprave Spačve.

Uspješno poslovanje u prošloj godini može se vidjeti kroz brojke koje su iznijeli vodeći ljudi Spačve upravo u Spačva newsu. Spačvu danas čini pet tvornica - pilana, parketarija, finala, tvornica furnira te tvornica bioenergenata. U 2015. godini ostvareni su prihodi od prodaje od 163,3 milijuna kuna, što predstavlja rast za 30 milijuna kuna ili 22,6 posto u odnosu na 2014. godinu. Najznačajniji rast prihoda dogodio se, pojasnio je Puljiz, u području prodaje bioenergenata - peleta i briketa, u čiju je promociju tvrtka značajno ulagala i ulaže.

Porast proizvodnje i prodaje odrazio se i na broj zaposlenih radnika. Lani su u društvu zaposlena 162 nova radnika, tako da je Spačva 2015. završila sa 738 zaposlenih osoba, po čemu je jedan od vodećih poslodavaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Izvozna orijentacija tvrtke vidljiva je po činjenici da proizvode izvozi u čak 32 zemlje, dok je u 2014. taj izvoz bio usmjeren na 28 zemalja.

Spačva je lani investirala u strojeve, opremu i infrastrukturu 12,6 milijuna kuna. Ukupno je prerađeno 61.200 prostornih metara trupaca, što je na razini 2014. godine, s tim da je vrijednost proizvodnje 140 milijuna kuna, odnosno 18 milijuna ili 15 posto veća nego 2014. godine.

Igor MIKULIĆ
Škegro zadovoljan

Predsjednik Nadzornog odbora Borislav Škegro u Spačva newsu zaposlenicima te tvrtke obratio se riječima kako je nakon turbulentnih prijašnjih godina i uspješnog prolaska kroz proces predstečajne nagodbe, 2015. uistinu bila godina uspješnog restrukturiranja poslovanja. “Značajan rast izvoza, produktivnog zapošljavanja i povećanje efikasnosti poslovanja rezultirali su značajnim povećanjem financijske i ukupne stabilnosti tvrtke. Spačva d.d. danas je solidno organizirana kompanija sposobna za daljnji rast kroz investicije, sve u uvjetima financijske stabilnosti. Većinski dioničari (država, obvezni mirovinski fondovi, banke, osiguravajuća društva, poduzeća) očekuju od nas još uspješnije poslovanje u 2016. godini. Uz povećane količine prerađenog drva i prodaje, naglasak će biti na još većoj efikasnosti, investicijama i novom zapošljavanju”, kazao je Škegro.

Ekološki zaokret

U Spačvi se mnogo pažnje poklanja društveno odgovornom poslovanju. Primjer je sadnja paulovnije oko tvornice, čime se smanjuje utjecaj buke i prašine na susjedstvo. - Sadnjom paulovnije, uvođenjem u proizvodne procese elektroviličara i drugim aktivnostima želimo postati poduzeće koje proizvede više kisika nego što ga svi naši radnici i proizvodne aktivnosti potroše - navodi Puljiz.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike