Regija
U GRADU PLETERNICI DVA ZANIMLJIVA DOGAĐAJA ZA VIKEND

Peto pokladno jahanje i devete maškare
Objavljeno 5. veljače, 2016.

PLETERNICA – Dva zanimljiva događanja za ovaj vikend najavili su na konferenciji u Gradu Pleternici. To je u subotu, 6. veljače peti put priredba pokladno jahanje te u nedjelju, 7. veljače deveti put maškare. Ovo su priredbe, istaknuo je dogradonačelnik Domagoj Katić, koje grad Pleternica organizira s Turističkom zajednicom i udrugama koje su nositelji aktivnosti.

- Nedavno osnovana TZ želi biti koordinator svih događanja u Pleternici, te da ih digne na višu razinu - istaknula je Marija Šarić, direktorica TZ.

Pokladno jahanje organizira Konjogojska udruga Pleternica, a ove godine zapovjednik jahača bit će Stjepan Katić.

– Pokladno jahanje organizira se u graničarskim mjestima u Slavoniji. Sve je nastalo iz vremena Turaka, kada su Turci krali mlade cure, a momci, hrabri jahači i graničari na konjima ih pokušavali vratiti. Od tih događanja ostala su pokladna jahanja. Kako su to uvijek graničarski običaji odlučio sam da ove godine to bude u župi Bučje - kaže Katić.

- Ove godine očekujemo 50-ak jahača i desetak zaprega iz šest županija. Kolona u 10 sati kreće od obiteljskog imanja Kovačević iz Drenovca, pa kroz Drenovac, Bučje i Zagrađe, gdje završava oko 17 sati - istakao je tajnik konjogojaca Tomislav Hip.

Maškare u Pleternici organizira Udruga Pleternički čoraci, a najavu događanja dala je Anka Dorbić.

– Udruga uspješno organizira poklade u Pleternici jer to nije prije nas redovito organizirano. Ove godine u povorci će biti oko 200 sudionika, zajedno dječjih i odraslih maskiranih sudionika, koja kreće od škole, ulicama Pleternice, te do kinodvorane. Ove godine tamo će se zapaliti i čorak, koji je kriv za sve negativno što se događalo po Pleternici. Tema će biti programi naše Vlade. Gradonačelnica će nam dati ključ grada i na žalost kao i svake godine praznu blagajnu. Zabavljat će nas Libreto band - kaže Dorbić. (AGM Kruna)

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana