Regija
ŠOKAČKI CVIT VEČERAS OTVORENJE 49. ŠOKAČKOG SIJELA U ŽUPANJI

Najljepše djevojke u nošnji pokazat će bogatstvo Šokadije
Objavljeno 5. veljače, 2016.
Sijelo se održava pod sloganom „Idem šorom i pjevam bećarac…“

ŽUPANJA- Ovog će vikenda svi putevi voditi u Županju gdje najveća manifestacija tradicijske kulture, 49. Šokačko sijelo, ulazi u samu završnicu. Svečanost otvorenja Sijela, koje se održava pod sloganom „Idem šorom i pjevam bećarac…“ bit će održana večeras u 19 sati u dvorani Mladost. Na scenski pomno uređenoj pozornici, koju je osmislio veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu županjskog kraja i član Izvršnog odbora Šokačkog sijela Ivan Zlatunić, izmenjivat će se KUD „Lovor“ Trnjani, ŽPS „Vranovke“ Vranovci-Bukovlje, KUU „Kristal-Sladorana“ i KUU „Tomislav“ iz Županje, HKPD „Matija Gubec“ Tavankut, a sve uz zvuke i pjesmu TS „Kristali“ i Šimu Jovanovca.

Večeras će pozornicom prodefilirati i 12 najljepših djevojaka odjevenih u tradicijsko narodno ruho kraja iz kojeg dolaze, a jedna od njih ponijet će i laskavi naslov „Šokački cvit 2016.“ Obzirom na to da je u sloganu ovogodišnje manifestacije šor, pozornicom dominiraju za Županju tri nekada tipične kuće. Centralna kuća je gazdinska kuća s kapijom koja se danas još može vidjeti na kući obitelji Pauković, a druge dvije su replike starih kuća u Gaćancima i Velikom kraju, gdje je danas Galerija Veliki kraj, s trijemom iznad ulazne kapije. Scenografiju Ivana Zlatunića, u djelo su proveli Josip Zlatunić i Slavko Klarić, a za oslikavanje su bili zaduženi Josip i Katarina Majačić. Brojne posjetitelje kroz večerašnji program će voditi mlade Županjke, Nikolina Jozanović i Ines Goda. Upravo su one, 2009. godine, u konkurencije 14 djevojaka odjevenih u narodne nošnje stare 70 do 100 godina ponijele titule „Šokačkog cvita“ i prve pratilje.

Prvo Šokačko sijelo u Županji održano je 24. veljače 1968. godine. A sve je počelo kada su godinu dana ranije prof. Ivan Baotić i Josip Šimunović, kao predstavnici Županje, gostovali na “Prvom pokladnom šokačkom sijelu” u Zagrebu što ga je tada organizirao KUD “Šokadija”. Sve je bilo “u ruhu i duhu” slavonsko-šokačkom: tamburaši, folkloraši, pjesme, poskočice, svatovac, bećarac, slavonska jela uz sudjelovanje folklorno-tamburaškog sastava ogranka “Seljačka sloga” iz Lipovca. Promatrajući priredbu, Županjci su se upitali zar su morali iz Županje, srca Šokadije, doći u Zagreb da bi doživjeli Šokadiju? Odlučili su nešto poduzeti i skupina entuzijasta krenula je tako 1968. godine u ostvaranje velikog projekta “Šokačko sijelo u Županji”. Tada su u dvorani kina Kristal nastupili KUD-ovi iz Babine Grede, Bošnjaka, Štitara i Županje. Program je tijekom idućih nekoliko godina obogaćivan i vremenski proširivan na sve više dana tijekom kojih su održavane razne kulturno-zabavne manifestacije.

Od osnutka pa do danas, kroz priredbe i nastupe, predstave i slavlja, smotre i festivale prošlo je mnoštvo suradnika i posjetitelja. I tako već gotovo pola stoljeća zaredom, bez prekida i u vrijeme Domovinskog rata, kada je Županja čak 1263 dana živjela u znaku stalne opće opasnosti. Agresiji su se Županjci odupirali ne samo puškom nego i pjesmom.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ODMAH PRIPREME ZA 50. SIJELO

Danas je Šokačko sijelo najreprezentativnija i najposjećenija manifestacija tradicijske kulture županjske Posavine. Čim se na pokladni utorak spusti zastor na 49. Šokačko sijelo, krenut će pripreme za 50. Sijelo, koje će biti još sadržajnije, raznovrsnije i bogatije, baš onako kako dolikuje respektabilnom jubileju nadaleko poznate manifestacije.

Održano Malo literarno sijelo

U Gradskoj knjižnici je održano Malo literarno sijelo, na kojemu je nagrađeno pet literarnih radova učenika osnovnih škola županjske Posavine. Na građen je „Moj dida bećar“ Dore Knežević iz 6. razreda OŠ Mate Lovraka Županja, pod mentorstvom Radojke Matić. Nagrađen je i rad „Krila“ Marije Pušeljić učenice 6. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić Štitar, mentorice Marija Klarić Brdarić. Iz OŠ M.A. Reljkovića Cerna nagrađena su dva rada: Grgina ljubav učenice 7.razreda Katarine Mirković i Idem šorom i pjevam bećarac učenika Antonia Jakšića iz 5.razreda. Mentorica je Verica Špehar Vratarić. Nagrađen je i rad „Moja teta“ učenice 6.razreda OŠ Fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci, Ane Bertić, mentorice Nevenke Bertić. Iz OŠ Mijat Stojanović Babina Greda nagrađen je rad Seoski google učenice 8.razreda Darie Delić. Mentorica je Marina Pranjić. Pro sudbena komisija Gradske knjižnice Županja posebno je na Malom literarnom sijelu istaknula rad Bošnjaci učenice Dore Kovačević iz 4. razreda OŠ Fra Bernardina Tome Leakovića iz Bošnjaka, mentorice Karmele Babić.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana