Kultura
U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT U ZAGREBU OTVORENA IZLOŽBA

O talijanskoj kinetičkoj umjetnosti od 50-ih do 70-ih
Objavljeno 5. veljače, 2016.

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu može se do 14. veljače pogledati izložba “Pokrenuto oko – talijanska kinetička umjetnost od 50-ih do 70-ih”. Izložbu su organizirali MUO i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, a kustosica izložbe je Micol Di Veroli.

Izložba predstavlja radove dva umjetnička pokreta (Gruppo N i Gruppo T), odnosno 27 umjetnika među kojima su i neka ključna imena tih umjetničkih pokreta - Enzo Mari, Getulio Alviani, Giovanni Anceschi, Bruno Munari te Antonio Barrese.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović dodatnom vrijednošću te izložbe smatra što predstavlja umjetnike koji su bitno utjecali na hrvatsku umjetnost od pedesetih do sedamdesetih i bili važan dio pokreta Novih tendencija.

- Bilo je to doba najslavnijeg razdoblja hrvatske recentne povijesti umjetnosti, kada su Zagreb i Hrvatska bili velikim slovima ucrtani u kartu svjetske umjetničke scene, pa nam je dodatni motiv za izložbu bio skrenuti pozornost na te svijetle trenutke hrvatske umjetnosti - rekao je Gašparović.

Izložba je organizirana uz podršku Ministarstva kulture RH i Veleposlanstva Talijanske Republike u RH te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike